Свързват Матийн с радикален имам

Свързват Матийн с радикален имам | StandartNews.com

Омар Мартийн, отнел живота на над 50 души в нощен клуб в Орландо, е бил свързан с радикалния имам Маркус Дуейн Робъртсън, известен на последователите си като Аби Табах. Това съобщава запознат с разследването източник, цитиран от Фокус. 

По предварителни данни Робъртсън е лежал четири години в затвора за измами и притежание на незаконно оръжие. Освободен е през 2015 г.

Според източника случилото се в Орландо не е случайност, защото преди известно време Матийн е постъпил в духовната онлайн академия на Робъртсън. А преди да бъде арестуван, Робъртсън „открито и ентусиазирано" е проповядвал срещу хомосексуализма.

Освен това Мартийн е посетил два дни преди нападението джамията на имам Шафик Рахман, което е била посещавана от родения в САЩ и извършил самоубийствени нападение в Сирия през 2014 г. Монар абу Салха.

Още вчера се появиха предположения, че нападателят от Орландо може да е свързан с радикални групировки. Той е бил проверяван на два пъти от ФБР през 2013 и 2014 г., но предположението не е било потвърдено. "Ислямска държава" обаче пое отговорност за стореното от Матийн, като изтъкна, че той е бил в редиците й. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай