Събота,

"Св. София" събра погледите на света с Рамазана (СНИМКИ)

От: Рачо Рачев, сн. trthaber.com -
1028
"Св. София" събра погледите на света с Рамазана (СНИМКИ)
A
A
A

Мюсюлманска Турция постави началото на Рамазана. Наричано още оруч, религиозното събитие ще продължи един месец.

На разсъмване милиони турци станаха от сън, за да седнат на трапезата за първата традиционна мюсюлманска закуска сахур, с която започна традиционният ритуал, по време на този месец на пости.

Оручът продължава до залез слънце. Спазващите го не поемат храна и напитки, въздържат се от пушене и от секс. Едва когато слънцето се скрие и ходжата обяви от минарето края на оруча, започва вечерята ифтар, масата се отрупва с вкусотии - фурми, супа, ястия, пастърма, погачи. Традицията на Рамазана е семейства, близки и приятели да се събират на ифтар.

Свещеният за мюсюлманите месец не означава само отказ от храна и напитки. Той заема важно място в живота на мюсюлманите, понеже е едно от правилата, които са застъпени в Корана. Оручът носи смисъла на споделянето, за да може всеки мюсюлманин да се доближи до състоянието на бедните, гладните и страдащите хора.

Според исляма оручът е най-благодатният от всички месеци, поради което мюсюлманите го наричат “султана на 11-те месеца”.

След ифтара се отива в джамията на масова молитва "теравих", която се изпълнява през целия месец и в нея се допуска участието на жени. След двегодишно прекъсване заради КОВИД-19, сега се поднови масовото участие в молитвите теравих.

В "Св. София", на която турският президент Реджеп Тайип Ердоган възвърна статута на джамия след 88-годишно прекъсване, снощи за първи път се проведе масова молитва теравих.

Наричаната от мюсюлманите "Символа на Фатих" (завоевателя на Константинопол), "Св. София", чието официално име е "Ая Софияи Кебир джамии", се оказа тясна да побере всички богомолци и много хора бяха изнесли килимчетата си на площад "Султан Ахмед", който буквално бе почернял от молещи се хора.

Джамиите ще бъдат отворени през цялата нощ по време на Рамазана. Отвън те са украсени със светещи гирлянди с надпис "Добре дошъл Рамазан - султанът на 11-те месеца".

По време на Рамазана държавните учреждения, общините, предприятията и фирмите променят графика на работното време, за да улесняват придвижването на хората, които спазват ритуала за вечерята ифтар.

Супермаркетите ще работят с удължено работно време през месеца на пости. Общественият транспорт в мегаполиса Истанбул (метрото, метробусите, влакът Мармарай, автобусите) ще се движат до 2 ч. след полунощ. Предпазните маски са задължителни в превозните средства.

Освен религиозните ритуали през Рамазана се предвиждат социални и културни прояви, както и развлекателни програми, които заради КОВИД-19 досега се провеждаха виртуално. Но въпреки че тази година ще бъдат на живо, се планира тези събития да бъдат по-скромни и хората да бъдат с маски.

Оручът продължава един месец, в края на който започва 3-дневният празник Рамазан или Шекер байрам.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички