Строгата учителка vs. Пакостника (ОБЗОР)

Строгата учителка vs. Пакостника (ОБЗОР) | StandartNews.com

Меркел не взе сакото на Ципрас, но може да му свали политическия скалп

Падна ли на колене Алексис Ципрас пред Ангела Меркел? Това се питаха всички, след като опърничавият политик от Атина капитулира пред Брюксел и прие суровите условия за оздравяване на Гърция. "Ако искаш, ми вземи и сакото !" бе култовата фраза на Ципрас към Меркел в разгара на тежките пазарлъци в нощта срещу миналия понеделник. Според много е въпрос на време германският канцлер да вземе политическия скалп на своя опонент, който се опита да разклати Европейския съюз. Други пък смятат, че примерът на дръзкия Ципрас е заразителен и скоро и други държавни лидери ще се опълчат срещу властната фрау Меркел, която олицетворява идеята за непоклатимото единство на ЕС.

Строга учителка, която дърпа за ушите ученик немирник. Така някои карикатуристи видяха дуела Меркел и Ципрас. Ролята на палавника сред европейските премиери със сигурност приляга на Алексис. Гъркът отдавна си е извоювал славата на нестандартен политик. Дори и във външния си вид. Ципрас е известен, че не носи вратовръзка. През януари преди парламентарните избори в Гърция той обеща, че ще започне да се докарва с този официален мъжки атрибут, когато Гърция отпише дълговете си. През април в Рим италианският му колега Марио Ренци му подари шикозна вратовръзка и му пожела важният за Гърция момент да дойде по-скоро. Но след договореното през драматичния уикенд в Брюксел от лидерите на еврозоната споразумение за финансово спасение на южната ни съседка стана ясно, че 41-годишният Ципрас пак няма да има повод да се разкраси с вратовръзка.

Третата спасителна програма, по която Гърция трябва в следващия период да преговаря, за да получи 86 милиарда евро помощ, не предвижда отписване на поне част от дълговете. Впрочем за 30-годишен гратисен период вече призовава и шефът на МВФ Кристин Лагард. Режисираните от германския канцлер Ангела Меркел условия на страните от еврозоната по формулата "реформи срещу пари за помощ", обаче не включва това и други облекчения, за които Ципрас се бореше. 61-годишната Меркел по възраст наистина може да бъде строгата майка на Алексис. Която, ако се наложи, може и да напердаши малчугана.

В 5-месечния дуел за дълга на Атина Меркел логично естествено се оказа победител, а Ципрас победен. "Бито куче", така агенция Блумбърг нарече гръцкия премиер след развръзката на сложните разговори.

Но и Меркел не остана много доволна, за нея изходът от драмата бе пирова победа. През следващия период над главата й ще виси дамоклевият меч от гръцката митология. На финала на трудните пазарлъци се скъса тънката линия между спасяването и наказването на Гърция, а решението на еврозоната приличаше на отмъщение, тон за което бе дала Меркел. Германската канцлерка не се сдържа да каже, че с идването на новата власт на СИРИЗА в Гърция преди пет месеца "доверието е било разбито". На дипломатически език това означава, че според Меркел явно е дошло време гръцкият премиер да си ходи.

Заговори се дори, че Берлин заговорничи това да стане по-бързо. По повод безкомпромисната позиция на германския канцлер, която въобще не желаеше да чуе воплите на гърците и мотивите на Ципрас, вестникът на германските лявоцентристи "Зюддойче цайтунг" коментира, че Меркел е съживила образа на "една грозна, алчна и безсърдечна Германия" от времето на Втората световна война, който според анкети на общественото мнение в Европа през последните години беше избледнял.

Меркел отдавна си е спечелила славата на мъдър и прагматичен политик, с най-голям авторитет сред лидерите в Европа и сред първите политици в света. Тя все още е смятана за "успешен кризисен мениджър". Но позицията й на диктат в преговорите за Гърция бе първата стъпка към подкопаването на този комплимент. През следващите дни тя ще трябва да се справи с недоволството на някои от политиците в нейния консервативен блок, които в унисон с обществените настроения в Германия са против споразумението и не желаят на Гърция да се дават повече помощи. Меркел ще трябва да се пребори и с шефката на МВФ Кристин Лагард, която призовава за гратисен период на плащанията на Гърция по дълга. Германия не е съгласна с това, защото като главен кредитор на Атина вече е наляла в гръцката хазна 85 милиарда евро. Но опасността ще я дебне, защото проблемите на Гърция съвсем не се решават със сделката от Брюксел за трети спасителен заем от 86 милиарда евро, който тепърва трябва да се договори чрез преговори. Никой не си прави илюзии, че последното споразумение е финал на гръцката драма.

Очевидно ще има други действия с трагичен характер

Не е изключено след време проблемът "Грекзит" отново да се появи на хоризонта. Гръцките банки са източени, икономиката на страната не работи, а гневът на гърците расте. Ако по-нататък по една или друга причина се допусне фалит на Гърция и излизане от еврозоната, всичко постигнато по време на 9-годишното канцлерство на Меркел ще остане на заден план. Тя ще трябва да се раздели с амбицията си за още един канцлерски мандат, а кариерата й ще се помни главно с кризата в Гърция, с провал на еврото и еврозоната и въобще на идеята за обединена Европа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай