Страшни думи на Шолц, какво ни чака

Германският канцлер говори на конференция, организирана от Зюддойче цайтунг

Страшни думи на Шолц, какво ни чака | StandartNews.com

Германският канцлер Олаф Шолц предупреди, че светът трябва да се подготви за ескалация на войната в Украйна. На икономически форум в Берлин той допълни още, че Югоизточна Азия е важен партньор за растеж и предупреди за рисковете от деглобализация.В деня, в който в Бундестагът започна дебатът по бюджета за следващата година, канцлерът Олаф Шолц защити извънредните 100 милиарда евро за модернизацията на Бундесвера. Драстичното увеличение, обявено през февруари, беше пряка реакция на руската инвазия в Украйна.

"Това е резултат от научения урок за изграждане на отбранителни резерви на германската армия", каза Шолц на конференция, организирана от Зюддойче цайтунг, предаде БНР. И призна:"Научихме си урока и от газовата зависимост от Русия. Тази грешка няма да се повтори. Диверсификацията вече е факт и моето правителство ще я подкрепя".

Шолц постави акцент върху създаващия се пред очите ни нов мултиполярен световен ред.

Приключиха времената, когато Европа и Америка извличаха икономическите ползи от евтината продукция на южноазиатските страни. Един милиард души в този регион вече се причисляват към средната класа, покупателната им способност значително нарасна и това е една от причините за инфлацията у нас", обясни Шолц след азиатската си обиколка миналата седмица.

Канцлерът, който е ревностен привърженик на глобализацията, подчерта необходимостта от "нови и по-честни правила". И намекна за готовност да бъде обсъдено ново споразумение за мита върху индустриалната продукция със Съединените щати, където новият антиинфлационен закон предвижда значителни държавни субсидии за местните производители.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай