Страхът затвори Лувъра и Версай

Страхът затвори  Лувъра и Версай | StandartNews.com

Триумфалната арка и Айфеловата кула под ключ, Шан-з-Елизе опустя, "Ю Ту" отмени концерт

Кървавите атентати удариха Париж като културна столица на света. Заради обявения траур всички любими места за туристите хлопнаха врати.

"Днес държавните културни обекти ще бъдат затворени", обявиха от Министерството на културата и комуникацията. Съобразно препоръките на полицията ведомството предупреди частните туристически обекти също да затворят - заповед, която те безусловно изпълниха. "Париж се предпазва", обяви тв каналът "Европа 1". "Париж се превърна в град фантом", допълни "Льо Репюбликен Лорен".

Държавните учреждения - музеите, театрите и всички останали, останаха затворени в събота - един от пиковите дни за посещения от седмицата. Първоначално Лувърът и дворецът Версай отвориха вратите си рано сутринта в събота, но малко по-късно се съобразиха с общите инструкции и прекратиха посещенията. Залите на Лувъра - една от най-големите съкровищници на световното изкуство, опустяха за целия уикенд, както и намиращият се наблизо Мюзе д'Орсе, Филхармонията. Операта - едно от любимите места на парижани и гостите на града през почивните дни, отмени насрочените концерти. А

Бастилията анулира постановката "Любовен еликсир"

на Гаетано Доницети, с която щеше да зарадва почитателите на оперното изкуство в 19,30 вечерта. От Мюзе д'Орсе допълниха, че държат да "опазят шедьоврите и служителите си". Центърът за съвременно изкуство и култура "Жорж Помпиду" изчака с отварянето и след като получи инструкции, се присъедини към останалите и разпусна персонала. Същото направиха и киносалоните. От "Пате Гомон" първи отсякоха, че отменят репертоара за деня, последвани веднага от веригите UGC и MK2.

Заради атентата в "Батаклан" и заради разпространената информация, че концертите са били смятани от Ислямска държава като особено подходящи цели, логично бяха анулирани и музикалните събития в града.

Култовата ирландска група "Ю Ту", която трябваше да пее снощи в зала "Берси" и чийто концерт щеше да бъде предаван директно по тв канала "Ейч Би О", анулира ангажимента си. "Надяваме се и се молим за сигурността на всички наши почитатели в Париж", заявиха в специално обръщение Боно и колегите му.

Без детски смях във вчерашния ден опустя

и мегакомплексът "Дисниленд", който се намира в източната част на столицата, а неговия пример последваха и други частни обекти от туристическия и развлекателния бранш. "Отчитайки сериозността на събитията във Франция и в знак на солидарност с френското правителство и жертвите на отблъскващите нападения, "Дисниленд" реши да не работи на 14 ноември", заявиха от атракциона, като допълниха, че тези, които предварително са си купили билети за вчера, ще си получат парите обратно.

До второ нареждане спряха и посещенията на Айфеловата кула. Отцепен беше и районът около Триумфалната арка - едно от култовите места в Париж, откъдето туристите започват разходките си по Шан-з-Елизе в посока към Гран Пале, Пти Пале и Лувъра. Съответно и потокът по световноизвестния булевард замря.

Заради обявеното извънредно положение и по заповед на кмета Ан Идалго спортните събития, планирани за деня, също бяха отменени.

Отменен беше и полумаратонът Булон-Биланкур

Затворени останаха и част от големите търговски обекти, а "Галери Лафайет" и няколко от другите мегакомплекси, които първоначално отвориха врати, също промениха решението си и врътнаха ключа.

Безкомпромисни бяха и от кабаре "Крейзи Хорс", известно с еротичната си програма, което информира в Туитър, че няма да работи до понеделник включително.

Владислав Стоянов

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай