Вторник,

Столтенберг благодари на България и отправи призив /Видео/

От: Агенция Стандарт, сн. БГНЕС -
594
Столтенберг благодари на България и отправи призив /Видео/
A
A
A

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг направи обръщение по повод 18-ата годишнина от приемането на България в НАТО. Той благодари на страната ни за приноса за споделената сигурност, предаде БНТ. Ние ще защитаваме България и всеки сантиметър територия на съюзник, каза Столтенберг.

"На днешния ден преди 18 години вашата страна стана член на нашия съюз и България оттогава неизменно е била отдаден съюзник. Благодарен съм за приноса на България към общата ни сигурност. Това важи и в не по-малка степен за региона на Черно море, който е от голямо стратегически значение за НАТО", казва Столтенберг.

"България допринася и за изграждането на стабилност в Западните Балкани, по линия на мироопазващата мисия на НАТО в Косово. В София е разположен Щабен елемент за интегриране силите на НАТО като част от предното присъствие на НАТО", казва още той.

"Българският приос е още по-значим в този решаващ момента за нашата сигурност. Войната на президента Путин в Украйна ежедневно носи смърт и разрушения, застрашавайки сигурността в Европа и поставяйки пред предизвикателство целия световен ред. Съюзниците в НАТО осъждат тази война и призовават Путин да я прекрати незабавно, да изтегли своите войски и да се обърне към дипломацията", казва Столтенберг.

В отговор на тази нова реалност НАТО укрепва своите възпиращи и отбранителни способности. В момента има сили от стотици хиляди в състояние на повишена готовност на територията на Съюза. Налице е числен състав от 100 000 от САЩ в Европа и още 40 000 под прякото командване на НАТО, най-вече в източния фланг на Съюза, със силната подкрепа на въздушни и морски сили, както и противовъздушна отбрана.

Съюзниците са пратили войскови сили в Бюлгария. Испания е пратила бойни самолети "Юрофайтър", а скоро и Нидерландия ще прати F-35, работейки рамо до рамо с българските ВВС. Създавате и многонационална бойна група на НАТО. Това е трансатлантическа солидарност в действие, с ясното послание, че всички сме единни.

Ние ще защитаваме България и всеки сантиметър територия на съюзник. Един за всички и всички за един. Усиленото ни присъствие е отбранително. Не за провокиране, а за предотвратяване на конфликт. За опазване на мира", каза още Столтенберг.

Той призова България, както и всички съюзници, да инвестират най-малко 2% от БВП в отбрана.

"Зная, че мога да разчитам все така на ангажираността на България в НАТО в бъдеще", заключи Столтенберг.

На 29 март 2004 г. България официално става член от НАТО.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички