Столтенберг благодари на България и отправи призив /Видео/

Генералният секретар на НАТО с обръщение по повод 18-ата годишнина от приемането ни в НАТО

Столтенберг благодари на България и отправи призив /Видео/ | StandartNews.com

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг направи обръщение по повод 18-ата годишнина от приемането на България в НАТО. Той благодари на страната ни за приноса за споделената сигурност, предаде БНТ. Ние ще защитаваме България и всеки сантиметър територия на съюзник, каза Столтенберг.

"На днешния ден преди 18 години вашата страна стана член на нашия съюз и България оттогава неизменно е била отдаден съюзник. Благодарен съм за приноса на България към общата ни сигурност. Това важи и в не по-малка степен за региона на Черно море, който е от голямо стратегически значение за НАТО", казва Столтенберг.

"България допринася и за изграждането на стабилност в Западните Балкани, по линия на мироопазващата мисия на НАТО в Косово. В София е разположен Щабен елемент за интегриране силите на НАТО като част от предното присъствие на НАТО", казва още той.

"Българският приос е още по-значим в този решаващ момента за нашата сигурност. Войната на президента Путин в Украйна ежедневно носи смърт и разрушения, застрашавайки сигурността в Европа и поставяйки пред предизвикателство целия световен ред. Съюзниците в НАТО осъждат тази война и призовават Путин да я прекрати незабавно, да изтегли своите войски и да се обърне към дипломацията", казва Столтенберг.

В отговор на тази нова реалност НАТО укрепва своите възпиращи и отбранителни способности. В момента има сили от стотици хиляди в състояние на повишена готовност на територията на Съюза. Налице е числен състав от 100 000 от САЩ в Европа и още 40 000 под прякото командване на НАТО, най-вече в източния фланг на Съюза, със силната подкрепа на въздушни и морски сили, както и противовъздушна отбрана.

Съюзниците са пратили войскови сили в Бюлгария. Испания е пратила бойни самолети "Юрофайтър", а скоро и Нидерландия ще прати F-35, работейки рамо до рамо с българските ВВС. Създавате и многонационална бойна група на НАТО. Това е трансатлантическа солидарност в действие, с ясното послание, че всички сме единни.

Ние ще защитаваме България и всеки сантиметър територия на съюзник. Един за всички и всички за един. Усиленото ни присъствие е отбранително. Не за провокиране, а за предотвратяване на конфликт. За опазване на мира", каза още Столтенберг.

Той призова България, както и всички съюзници, да инвестират най-малко 2% от БВП в отбрана.

"Зная, че мога да разчитам все така на ангажираността на България в НАТО в бъдеще", заключи Столтенберг.

На 29 март 2004 г. България официално става член от НАТО.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай