Столтенберг със сериозно предупреждение за въоръжен конфликт

"Политически път" е възможен, както е възможно на "руските тревоги" да бъде отговорено, каза генералният секретар на НАТО

Столтенберг със сериозно предупреждение за въоръжен конфликт | StandartNews.com

НАТО е готова за "нов въоръжен конфликт в Европа", ако преговорите с Русия претърпят неуспех, заяви генералният секретар на Пакта Йенс Столтенбег пред "Файненшъл таймс".

 "Запознат съм с историята на Русия. В продължение на векове страната е в конфликт със съседите си", коментира Столтенберг, но посочва, че "Русия има алтернатива: да си сътрудничи, да работи с НАТО". Столтенберг обаче уверява, че "политически път" е възможен, както е възможно на "руските тревоги" да бъде отговорено.

Москва разположи около 100 000 войници близо до границата си с Украйна през последните месеци, което породи опасения, че планира нова атака срещу страната, след като нахлу там през 2014 г. и анексира полуостров Крим. Президентът Владимир Путин отрича да има план за нахлуване в Украйна. Той предупреждава обаче, че може да се стигне до военни действия, ако САЩ и НАТО игнорират исканията на Москва за нови споразумения за отбрана, които сериозно биха намалили капацитета на САЩ и НАТО в Европа. Русия твърди, че тези способности представляват заплаха за нейните граници.

"Възможно е заедно да намерим път, политически път напред, а също и да се справим с притесненията на Русия. Конфликтът обаче остава", посочва Йенс Столтенберг. "Трябва да се надяваме и да работим усилено за най-доброто, но да бъдем подготвени за най-лошото", допълва той.

Днес генералният секретар на НАТО има среща с външния министър на Украйна Дмитро Кулеба.

Преговори във формат НАТО-Русия са насрочени за сряда в Брюксел, веднага след руско-американската среща в Женева, която започна днес. Начело на руската делегация е заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков, а на американската - първият заместник-държавен секретар Уенди Шърман. Снощи двамата имаха предварителна среща на работна вечеря, продължила около 2 часа. И Москва, и Вашингтон заявиха, че не очакват пробив на преговорите днес.

След срещата с Шърман,  водещият преговарящ на Русия Сергей Рябков заяви, че обстановката със сигурността може да се влоши допълнително, ако Съединените щати и НАТО не проявят интерес към диалог по предложените от Москва гаранции за сигурност. Той настоя на преговорите в Женева днес да бъде разгледан въпросът за отказ от членство на Украйна в НАТО.

Рязков каза, че разговорът им по време на вечерята в Женева "е бил труден, но делови".

"Потопихме се в темата за предстоящите дела. Мисля, че утре няма да губим време", казва той в коментар, предаден от руската държавна агенция Риа. "Никога не губя оптимизма си, винаги се ръководя от него", допълва Рябков.

Исканията на Русия включват забрана на Украйна и други страни да се присъединят към НАТО и вето на Кремъл върху дейностите на алианса в страните членки, които се присъединиха след разпадането на Съветския съюз.

Според Столтенберг и двете са неприемливи, защото нарушават "основните принципи" на НАТО за предлагане на членство на всички и еднаква защита на съюзниците.

По думите му САЩ и НАТО са готови да говорят с Русия за възможни мерки за намаляване на риска, "като контрол на въоръженията, за усилията да се опитаме да има повече прозрачност по отношение на военната дейност, ученията, а също и по комуникационните линии".

Изключването на разполагането на американски ракети в Украйна и обсъждането на по-широки правила за ракетните системи в Европа са две области, в които Вашингтон вижда възможен обхват за споразумение, казва високопоставен служител на администрацията на Байдън преди преговорите. Според "Файненшъл таймс" това ще зависи от факта дали "Русия желае да поеме реципрочен ангажимент".

САЩ също така "желаят да проучат възможността за реципрочни ограничения на размера и обхвата на [военните] учения, включително както стратегически бомбардировачи близо до територията на другия, така и наземни учения", казва още служителят, като добавя, че никакви твърди ангажименти няма да се поемат в Женева.

Вашингтон категорично отрича съобщенията в медиите, че може да предложи изтегляне на част от войските, разположени в Източна Европа, в замяна на това Русия да намали броя на разположените по границата с Украйна военни. Вместо това официални лица казват, че САЩ и други съюзници от НАТО са готови да увеличат това присъствие, ако Путин предприеме някакви военни действия.

САЩ, ЕС и други западни партньори предупреждават, че ще наложат финансови санкции на Русия в случай на военна ескалация. САЩ също така подготвят потенциални ограничения на търговията с Русия и обсъждат възможността за контрол на износа на съюзници и партньори в Европа и Азия, твърдят хора, запознати с дискусиите в Белия дом.

Докато Кремъл изразява надежда за бързи решения от преговорите, Столтенберг казва, че ще са необходими "поредица от срещи", за да се намерят взаимно приемливи резултати, пише dir.bg.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай