Сталин да се учи! Как Путин реши да подгони руснаците

За тези, които критикуват войната в Украйна

Сталин да се учи! Как Путин реши да подгони руснаците | StandartNews.com

Фактът, че за Кремъл комунизмът никога няма да си отиде, намери ново потвърждение.

Според двама души, запознати с въпроса, Външното министерство в Москва е наредило на дипломатите си да преследват руски артисти и известни личности, които се изказват срещу Путин и в подкрепа на Украйна, от така наречените "приятелски" страни, които са избегнали да вземат страна по отношение на войната, пише Bloomberg.

Членовете на Би-2, рок група, известна с противопоставянето си на войната, бяха в центъра на дипломатическа разправия в Тайланд тази седмица, след като бяха задържани за нарушаване на имиграционните правила по време на два концерта на курортния остров Пукет.

Москва е поискала руските граждани от седемчленната група да бъдат депортирани обратно в страната, което предизвика опасения сред групите за защита на правата на човека, че те рискуват да бъдат арестувани и преследвани. Петима от групата имат руски паспорти, но тъй като четирима от членовете имат израелско гражданство, а единият е и австралийски гражданин, тайландските власти в крайна сметка предпочетоха да ги изпратят в Израел след намесата на външното министерство на Йерусалим.

"Радвам се, че чрез усърдната дипломатическа работа успяхме да освободим израелските граждани, които бяха арестувани в Тайланд, заедно с техните колеги от бандата, които имат чуждо гражданство", заяви израелският външен министър Израел Кац.

Приблизително 1 милион руснаци са напуснали страната след инвазията на Путин в Украйна през февруари 2022 г., най-голямото напускане на страната след разпадането на Съветския съюз. Русия напуснаха редица артисти, писатели, музиканти, които изразиха опозиция срещу войната, и нарастващ брой хора, които руските власти заклеймиха като "чуждестранни агенти", оставяйки ги уязвими за съдебно преследване.

"Основният страх на властите сега е, че хората, живеещи в чужбина, предават своето послание на руската публика", заявява Екатерина Шулман, политолог от Берлин, коятое обявена за "чуждестранен агент" малко след като Русия нахлу в Украйна. "Те искат да ги накарат да млъкнат."

Депутатите в Москва също приеха в сряда (31 януари) закон, позволяващ конфискация на имущество, принадлежащо на хора, които "дискредитират" руската армия, като критикуват войната в Украйна.

"Абсолютното мнозинство подкрепя необходимостта от наказване на предателите, които от чужбина изливат мръсотия върху нашата страна, войници и офицери", коментира Вячеслав Володин, съюзник на Путин, който е председател на Държавната Дума.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай