Стачка отмени над 70% от полетите във Франция

Стачка отмени над 70% от полетите във Франция | StandartNews.com

Париж. Почти всички авиодиспечери стачкуват във Франция след засилването на движението им срещу либерализирането на европейското небе. Заради стачката бяха отменени хиляди полети, съобщи Генералната дирекция за гражданска авиация DGAC.

Дирекцията уточни, че е поискала от авиокомпаниите да увеличат броя на анулираните си полети на парижките летища Роаси и Орли, както и на летище Буве, в Лион, Ница, Марсилия, Тулуза и Бордо.

"Наред с 1800 превантивно анулирани полети днес има още 65 отменени полети на летище Роаси и 60 отменени полети на Орли", уточни говорител на DGAC. Въздушните навигационни центрове работят на минимално равнище.

Няколко профсъюза се включиха в стачката, обявена вчера от автономния профсъюз на авиодиспечерите (SNCTA). Днес тя се вписва в рамките на европейски ден на действието, който засяга още десет европейски страни с членове на Европейската федерация на транспортните работници (ETF). Те критикуват проект на Брюксел, започнат преди десетина години, който цели създаването на единно европейско небе.

Париж и Берлин поискаха от Брюксел да отложи проекта, внесен в Европейския парламент. Очаква се ситуацията да се нормализира утре, но жп мрежата ще поеме щафетата на стачките в транспортния сектор с обявено спиране на работата от Националната железопътна компания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай