Среща на Путин издаде плановете на Кремъл

Руският президент все още разчита на Вагнер

Среща на Путин издаде плановете на Кремъл | StandartNews.com

Президентът на Русия Владимир Путин все още разчита на бившите бойци от групата "Вагнер", за да прокарва интересите и влиянието на Русия в глобалния Юг, заяви британското министерство на отбраната в нова актуализирана разузнавателна информация, публикувана в "Екс", предаде Укринформ.

Министерството отбеляза, че на 29 септември 2023 г. руските власти са публикували кадри, на които се вижда как президентът Путин се среща с бившия високопоставен представител на "Вагнер" Андрей Трошев и му възлага да наблюдава и създава нови "доброволчески бойни части". Според британски анализатори много ветерани от "Вагнер" вероятно смятат Трошев за предател.

По време на бунта на "Вагнер" през юни 2023 г. Трошев получава позиция в официалните сили за сигурност, посочва министерството. Според британските експерти "Трошев вероятно е участвал в насърчаването на други служители на "Вагнер" да подпишат договори, допринасяйки за бунта",.

На срещата с Путин е присъствал и руският заместник-министър на отбраната Юнус-Бек Евкуров, който неотдавна обиколи африканските държави. Според британското разузнаване това показва, че Русия продължава да използва доброволчески части и частни военни компании и планира бъдещето на "Вагнер".

Москва "е готова да се възползва от опита на ветераните, които демонстрират своята лоялност към държавата, и да продължи участието си в глобалния Юг, но вероятно с по-голям надзор от страна на Кремъл", смятат британските експерти, пише БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай