Сърбия направи двоен удар за ваксините

Договори с ОАЕ производството и на китайската ваксина

Сърбия направи двоен удар за ваксините | StandartNews.com

 

Докато политиците ни са се вторачили в изборите, а бизнеса ни разчита на ковид помощите, Сърбия ударно си реализира плана за възстановяване на своята икономика. Само за седмица западната ни съседка не само договори изграждането на два мегазаводи за ваксини, но и даде сериозна заявка, че ще се превърне във ваксинационен център за Западните Балкани.   

Сръбският президент Александър Вучич е постигнал договорка да се организира съвместно производство на китайската ваксина Sinopharm по време на посещението си в Обединените арабски емирства, съобщава агенция Beta, цитирана от Фокус.

Арабите ще започнат да произвеждат препарата през април и след това ще изпратят главния си китайски консултант в Белград, за да организира производството в Сърбия.

„Първо ще я опаковаме и след това ще произвеждаме самата ваксина. Ще можем да я продаваме на съседни страни поне на себестойност, защото няма смисъл да се лекува само Сърбия, ако този проблем не бъде решен в региона“, каза Александър Вучич.

Така Сърбия ще стане първата държава на Балканите, която произвежда два вида ваксини. По-рано беше постигнато споразумение с руснаците за производството на „Спутник V“, което ще започне на 20 май.

„До края на март ще бъде подписано споразумение с руските партньори за трансфер на технологии“, заяви министър Ненад Попович, който контролира иновациите в сръбското правителство. До 16 април малки количества от ваксинното вещество ще влязат в страната, след което ще бъде пусната пробна партида. След проверка на качеството на партидата в Русия, производството на значителни количества ваксина ще започне до 20 май.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай