Сърбия между Косово и Европа. Обвиниха Вучич за безредиците

Михаел Рот с обвинения срещу Вучич

Сърбия между Косово и Европа. Обвиниха Вучич за безредиците | StandartNews.com

Председателят на комисията по външни работи на Бундестага от редиците на Социалдемократическата партия на Германия Михаел Хелмут Рот, отказа да коментира пред радио КиМ /Косово и Метохия/ неуспешния процес на връщане на разселени хора в Косово и факта, че в момента много повече сърби живеят в Берлин и Мюнхен, отколкото в Прищина или Призрен, съобщава вестник "Данас". Той каза, че знае, че ситуацията на Север "не е идеална" и осъди "най-бруталните атаки, които сме виждали от края на гражданската война в тази страна и бивша Югославия", имайки предвид конфликта между сърби и членове на КейФОР в Звечан в края на май тази година.

"Сега живеем в 21-ви век и никога не бих очаквал тълпа да атакува войниците на КейФОР... „КейФОР бяха поканени от косовското правителство да поемат отговорност за мира и стабилността в страната и тази ситуация беше, честно казано, отвратителна“, заключи той.

Рот каза по-рано, че сръбският президент Александър Вучич е отговорен за масовото нападение срещу войници на КейФОР по време на безредиците през май в Звечан. "Г-н Вучич е отговорен за тази брутална тълпа, която нападна войниците на КейФОР и сърбите прекрачиха червената линия", каза германският политик.“Това е напълно неприемливо“, заяви той и добави, че идеята за "Велика Сърбия“ дестабилизира Косово и Босна и Херцеговина.

На брифинг в Прищина с журналисти от вестниците "Коха", "Клан Косова", "Газете Експрес" и Радио КиМ, Михаел Рот той повтори известните си възгледи за "смелото водачество на лидерите“, за необходимостта от преодоляване на противоречията възможно най-скоро и за установяване на "обща основа за помирение и взаимно доверие“, както и очакването си за "нова динамика“ в отношенията между Белград и Прищина след срещата на високо ниво на 14 септември.

Говорейки за Съюза на общините със сръбско мнозинство, той изрази мнението, че "не е невъзможно да се създаде прагматично решение", въпреки че е против "Република Сръбска 2 в Косово", с оценката, че политическото статукво e по-изгодно за Сърбия. Той добави още, че Косово може да разчита на помощта на Германия по пътя към ЕС и НАТО. Рот каза, че разбира разочарованието и нетърпението на гражданите на Косово, които поради прекалено дългия и "нечестен процес" на визова либерализация нямат доверие в ЕС, като посочи, че признаването на "националния суверенитет на Косово от Сърбия", от пет страни от ЕС и други, които не са го направили, е "предпоставка за всеки успех". 

/РА/

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай