Сърбия драсна клечката. Екшън в Косово

Белград постави ултиматум

Сърбия драсна клечката. Екшън в Косово | StandartNews.com

Започнала е окупация на северно Косово. Това заяви Игор Симич, председател на подкрепяната от Белград Сръбска листа, съобщи вестник "Новости", цитиран от БТА.

Симич заяви, че Сръбската листа дава срок до 1 юни на премиера на Косово Албин Курти да "престане с репресиите", а ако това не стане, сръбският народ ще отговори с всички възможни средства.

Запитан от албански журналист какво ще направи, Симич отговорил: "Ще пазим мира".Благодарение на  политиката на президента на Сърбия Александър Вучич, Сръбската листа през цялото време се е стремила да запази мира, добавил Симич.

Симич каза още, че днес "голям брой представители на косовската полиция в униформи и цивилни, са изпратени в север, за да го окупират".

По-рано днес албанецът Ерден Атич положи клетва като нов кмет на населената предимно със сърби община Северна Митровица в северно Косово. На сградата е поставено знамето на Косово.

Албанските политици трябва да проведат днес учредителни заседания на местните власти за три сръбски общини на север в сграда в Косовска Митровица.

Изборите бяха свикани след като предишните представители на местната власт от Сръбската листа подадоха оставки през ноември миналата година.

Източник: БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай