Споразумението на ЕС с Турция надмина очакванията

Споразумението на ЕС с Турция надмина очакванията | StandartNews.com

Споразумението на ЕС с Турция за ограничаване на бежанския поток работи и надмина всички очаквания в позитивен план. Това обяви Светослав Малинов, евродепутат от групата на ЕНП-ЕД, днес в Стара Загора.

По данни на Фронтекс, има драстичен спад на бежанци по т.н. Балкански път след сключване на споразумението. За първите три месеца на годината мигрантите преминали по този път са били общо 125 хил – януари и февруари по 50 000, март – 25 хил. През април вече техният брой е едва 2700 души. Броят на бежанците се е увеличил леко – от 6 на 8 хиляди, през Средиземноморието.

„Говорим за 10 пъти по-малко мигранти, явно това е бил пътят – споразумение с Турция, затвряне на гръцко-македонската граница, помощ на Гърция и Турция, охрана на границите, вкючително и от НАТО - това трябва да признаят всички критици на споразумението", добави Малинов.

Той припомни, че част от споразумението предвижда актуализране на преговорите за присъединяване на Турция към ЕС, но увери, че тя няма да бъда третирана по специален начин и компромиси по отношение на европейските правила и изисквания няма да бъдат правени. „ЕС взе решение да да не обсъжда повече тази тема и това е знак за неподготвеността на Турция и отказ за специално отношение и третиране, на което някои са се надявали, а други пък се опасяват", припомни Малинов, който е участвал в дебатите в Страсбург минлата седмица.

Евродепутът коментира и решението на просветното министерство евростипендии да бъдат отпуснати само на студенти от т.н. приоритетни специалности. „Диалогът трябва да се води между МОН и вузовете и министерството трябва добре да обясни откъде идва това разграничение и какви са мотивите за него", смята Малинов.

Днес той гостува в две старозагорски училища – езиковата гимназия „Ромен Ролаан„ и природоматематическата „Гео Милев", в рамките на иницативата „Европейско междучасие". Досега Малинов и неговите български колеги от Европарламента са посетили над 40 български училища, за да разговарят с учениците от горния курс за същността и възможностите на ЕС. „Младите хора в България са изключително запознати с правата и свободите, които им дава европейското членство на България и вече ги ползват", сподели впечатленията  от досегашните си срещи с гимназистите Малинов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай