Сомалия има нов премиер

Сомалия има нов премиер | StandartNews.com

Могадишу. Президентът на Сомалия назначи нов министър-председател, съобщи "Ал Джазира". Абдивели Шейх Ахмед е вторият премиер на страната в рамките на 14 месеца и шестият от шест години насам. Назначението му бе обявено днес на пресконференция в силно охраняваната президентска резиденция "Вила Сомалия" в столицата Могадишу. 

Новият премиер поема поста, след като предишният - Абди Фара Ширдон, изгуби вота на недоверие в сомалийския парламент миналата седмица. Вотът бе предложен в резултат на спорове с президента Хасан Шейх Мохамуд за назначения в кабинета. 

Ахмед е канадски гражданин и досега е стоял извън политиката. Той е икономист, завършил Университета на Отава и до назначението си е работил в Ислямската банка за развитие. Той има срок от 30 дни да състави кабинет, който след това трябва да бъде приет от парламента.

Президентът Мохамуд заяви, че се надява назначението на Ахмед да прекрати политическата несигурност, в която страната е скована от седмици, както и да засили борбата срещу свързваната с Ал Кайда въоръжена групировка Ал Шабаб, която контролира големи части от страната. Правителството на раздираната от войни Сомалия е слабо и се крепи главно на подкрепата на ООН и военните части на Африканския съюз. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай