Смразяваща новина от ООН за Газа

Остро предупреждение

Смразяваща новина от ООН за Газа | StandartNews.com

Координаторката на ООН по хуманитарните въпроси за палестинските територии Лин Хейстингс предупреди днес, че "в  Газа не е останало безопасно място" заради израелските бомбардировки на анклава от началото на войната с "Хамас" на 7 октомври, предаде Франс прес.

Хейстингс, посочи в изявление, че "предварителните предупреждения", отправени от израелската армия към хората да се евакуират от районите, които възнамерява да атакува, "нямат никакво значение". "Няма безопасно място в Газа", добави тя.

Също днес ООН предупреди , че горивото в ивицата Газа е на изчерпване, което ще принуди организацията да ограничи рязко усилията си за оказване на помощ на блокирания и опустошен от израелски въздушни удари анклав, след като преди повече от две седмици бойците на "Хамас" предприеха атака срещу Израел, посочва Асошиейтед прес.

Предупреждението бе отправено в момент, когато болниците в Газа, чиито ресурси се изчерпват, се опитват да лекуват множество ранени.
Междувременно генералният секретар на ООН Антониу Гутериш се сблъска с ответни реакции от страна на Израел, след като заяви, че атаката на "Хамас", предизвикала войната, не се е случила "във вакуум".

Здравни служители заявиха, че броят на загиналите нараства, а израелски самолети продължват да обстрелват Газа. Работници извадиха убити и ранени цивилни, включително много деца, от развалините на разрушени сгради в целия анклав.

Министерството на здравеопазването на Газа, което се контролира от "Хамас", съобщи, че през последните 24 часа са загинали повече от 750 души. Асошиейтед прес не може да провери броя на убитите от независими източници и не е известно дали броят на жертвите включва и бойци на "Хамас".

Израелската армия, която обвинява "Хамас", че действа прикривайки се зад цивилното население, заяви, че при ударите ѝ са убити бойци на групировката и са унищожени военни цели.

От началото на конфликта бойците на "Хамас" в Газа не спират да обстрелват Израел с ракети.

Увеличаването на броя на жертвите в Газа – след като предишния ден бяха убити 704 души – е безпрецедентно в продължаващия от десетилетия израелско-палестински конфликт. Още повече човешки жертви може да има, ако Израел започне очакваната сухопътна операция, целяща да унищожи "Хамас", посочва АП, пише БТА.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай