Страшно разкритие от Шойгу, какви ги върши Киев

Екшън при Запорожката атомна електроцентрала

Страшно разкритие от Шойгу, какви ги върши Киев | StandartNews.com

Украйна продължава да обстрелва Запорожката атомна електроцентрала, създавайки умишлено заплаха от възможна ядрена катастрофа. Това заяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от Ройтерс.

По думите му руските сили предприемат "всички мерки", за да гарантират безопасността на електроцентралата, най-голямата в Европа, в лицето на това, което той нарече "ядрен тероризъм" от Киев. Министърът на отбраната направи изявлението си в конферентен разговор с висши военни.

Той добави, че на свой ред режимът в Киев се стреми да създаде вид на заплаха от ядрена катастрофа, като продължава умишлено да обстрелва обекта, пише dnes.bg.

Шойгу посочи, че Украйна е изстреляла 33 голямокалибрени снаряда по ядрената централа през последните две седмици. "Повечето са били прехванати от руската противовъздушна отбрана", каза той, въпреки че някои все още удрят обекти, които засягат безопасната работа на АЕЦ-а. "Ние класифицираме тези атака като ядрен тероризъм", категоричен бе той.

Украйна отрича да е обстрелвала съоръжението, което е под контрола на руските сили от първите дни на войната, и обвини Русия, че е стреляла по него.

Москва и Киев взаимно се обвиняват за атаките срещу Запорожката АЕЦ. Киев също обвини Москва, че използва завода като де факто оръжеен склад. Международната агенция за атомна енергия - настоява за създаването на зона за сигурност около централата, опасявайки се от потенциална катастрофа, подобна на Чернобил.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай