Смесени бракове лекуват раните на Босна

Смесени бракове лекуват раните на Босна | StandartNews.com

11 юли 1995 г. На този ден започва едноседмичната кампания за етническо прочистване на босненски мюсюлмани в Сребреница. Градът се намира под протектората на ООН и е обявен за зона за сигурност. Армията на босненските сърби обаче нахлува в мюсюлманския анклав и извършва масово клане. Над 8000 души (предимно мъже и момчета) загиват или изчезват, други 25-30 хиляди, предимно жени и деца, са депортирани. 15 000 души, намиращи се на територията на Сребреница, успяват да се спасят преди това.

Клането се определя като най-голямото престъпление и нарушаване на човешките права в Европа след Втората световна война. Международният трибунал за военни престъпления в Хага постановява, че масовото унищожаване на мюсюлманите е геноцид. За директно отговорни са смятани бившият политически и военен лидер на босненските сърби Радован Караджич и генерал Ратко Младич, които сега са в затвора в Хага.

През януари 2009-а Европейският парламент обяви 11 юли за ден за възпоминание на жертвите в Сребреница.

Останките на 409 жертви на клането в Сребреница ще бъдат погребани днес в мемориалния комплекс Поточари. Всяка година в гроб се полагат идентифицираните от събитията през 1995 г. Точният брой на загиналите е 8372, като досега са погребани 5657.

Хиляди хора отдадоха последна почит на конвоя с останките на идентифицираните жертви. Трите камиона с ковчезите тръгнаха от Сараево във вторник, за да може днес, 18 години след клането, те да бъдат положени в мемориалния комплекс. По традиция хиляди босненци излизат да изпратят загиналите. Потънали в сълзи роднини на жертвите, майки от Сребреница и жители на Сараево

хвърляха цветя по камионите

Някои отправяха молитви, а други запазиха мълчание при преминаването на камионите по главната улица на босненската столица.

Конвоят спря за кратко пред президентството в Сараево. Мюсюлманският и хърватският представител на колективното президентство, Бакир Изетбегович и Желко Комшич, също почетоха паметта на последните идентифицирани жертви. "Тук са останките на 14-годишни момчета, бащи и синове, старци, които по онова време са били на 70 години. Крайно време е всички в Босна и Херцеговина да признаят геноцида, извършен в Сребреница. И нека се опитаме да се помирим в името на едно по-добро бъдеще за Босна", каза Бакир Изетбегович.

Преди три дни деветима сръбски активисти поеха с велосипеди от Белград към Сребреница, където ще присъстват на церемонията по повод 18-ата годишнина от клането .

"С това наше действие искаме да изразим солидарността си с жертвите на геноцида и техните семейства. Но също така искаме да напомним на сръбския народ, че е необходимо да се изправи

лице в лице с престъпленията

които са били извършвани в негово име", каза пред медиите една от организаторите на похода Нина Филипович.

Групата имаше спирки в няколко сръбски града, където се опита да напомни на населението за ролята, която Сърбия е играла по време на босненската война, наблягайки на факта, че държавата им е била заклеймена от международен трибунал поради факта, че не е направила нищо, за да предотврати геноцида в Сребреница. Походът бе организиран от неправителствени организации.

Също във вторник от босненското градче Незук към Сребреница потегли и традиционният пешеходен поход "Марш на мира". В колоната се включиха няколко хиляди души, които изминаха 100-километрова горска пътека, за присъстват днес в Поточари.

"Вървим по земя, напоена с кръв. Минавам през мястото, където за последен път видях своя брат, своите роднини и приятели. Тези образи не могат да изчезнат, дори с времето стават по-ярки", заяви Ресид Дервишевич, който е един от участниците в "Марша на мира."
Разема Джанко е твърдо убедена, че ще предаде традицията на своите деца и внуци, защото никога не може да се отдаде достатъчно почит на хората, които са загинали или изчезнали безследно.

За пръв път Сребреница ще отбележи годишнината от клането след сключването на първия смесен брак. Преди месеци 29-годишният мюсюлманин Алмир Салихович и годеницата му Душица Рендулич, която произхожда от сърбо-хърватско семейство, сключиха брак. Това бе първата сватба на смесена етническа двойка в Сребреница от клането през 1995 г.

Едно поколение след войната смесените двойки плахо се появяват отново в Босна, не познавайки старите рани и предразсъдъци. Но децата от тези бракове са маргинализирани в едно общество, основано върху етническата принадлежност. Преди конфликта смесените двойки представляваха близо 13 процента от общия брой сключени бракове в Босна. Днес те представляват едва 4 процента, сочат официални данни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай