След трусовете в Унгария - нов президент. Кой е Тамаш Сульок?

67-годишният бивш председател на Конституционния съд положи клетва

След трусовете в Унгария - нов президент. Кой е Тамаш Сульок? | StandartNews.com

Унгарският парламент избра нов президент след оставката на предишния, който предизвика скандал с помилването на мъж, осъден по дело за насилие над деца.

67-годишният бивш председател на Конституционния съд Тамаш Сульок положи клетва, след като мнозинството от депутатите го одобриха да замени Каталин Новак, подалата оставка първа жена президент на Унгария.

Аферата, в която беше замесено името на Новак, се превърна в най-голямата политическа криза, с която се сблъсква министър-председателят Виктор Орбан след завръщането си на власт през 2010 г.

Съюзникът на Орбан Новак подаде оставка като президент по-рано този месец, след като стана ясно, че е помилвала съучастник на осъден за насилие над деца.

Миналата седмица управляващата партия Фидес назначи 67-годишния Сульок за заместник на Новак.

Малко познат на широката общественост, Сульок стана съдия в Конституционния съд през 2014 г., а две години по-късно и негов председател.

Около 3000 души присъстваха на протест на 25 февруари на четири опозиционни партии, които призоваха за преки президентски избори.

Скандалът с Новак избухна в началото на този месец, когато новинарският сайт 444 разкри, че тя е помилвала бивш заместник-директор на детски дом миналата година, в навечерието на посещението на папа Франциск.

Мъжът е осъден през 2022 г. на три години и четири месеца затвор за това, че е помогнал за прикриването на своя шеф, който е извършвал сексуални посегателства над деца и юноши в дома.

Десетки хиляди хора протестираха срещу президентското помилване в Унгария, чието правителство отдавна води кампания, в която се ангажира да защитава децата.

Орбан оприличи оставката на Новак, първата жена президент на Унгария, на "кошмар", но подчерта, че това е било правилното решение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Петко
преди 2 месеца

Чyвали сте за подобрената формyла на Bиагpa, кoято е 3 пъти по-eфективнa и напълно бeзопаcна на всяка възpаст, както и лекyва мъжки зaболявaния и пoдмлaдява. Аз лично го опитax и сега го препоръчвам на вcички. Ето какво пишaт за нея:--- https://do.my/bluestone

Откажи