След руска провокация, три държави готвят неуловими оръжия

САЩ тестваха с успех миналата година нова технология, използвана вече от Русия и Китай

След руска провокация, три държави готвят неуловими оръжия | StandartNews.com

Три страни - Великобритания, САЩ и Австралия - обявиха, че ще разработват заедно хиперзвукови оръжия в рамките на техния пакт за стратегическо сътрудничество АУКУС, предадоха световните агенции.

Хиперзвуковите ракети могат да достигнат пет и дори повече пъти скоростта на звука, те са по-бързи и по-подходящи за маневриране от стандартните ракети, което ги прави и по-трудни за прехващане.

САЩ тестваха с успех през октомври миналата година тази нова технология, използвана вече от Русия и Китай.

"Ангажираме се днес да започнем ново тристранно сътрудничество по отношение на войната, водена с хиперзвукови средства, по отношение на парирането на хиперзвукови атаки и по отношение на подобряване на способностите за водене на война с електронни средства", поясни премиерът на Австралия Скот Морисън.

Трите страни освен това се договориха да споделят информации, да задълбочават сътрудничеството си по отношение на иновациите в областта на отбраната.

През март Русия заяви, че е използвала хиперзвукови ракети в Украйна, което се случва за първи път при реални бойни условия. Иначе Русия тества хиперзвуково оръжие за първи път през 2018 година.

Вашингтон, Лондон и Канбера обявиха тристранното си партньорство миналия септември с цел париране на нарастващото влияние на Китай в Тихия океан, въпреки че тогава те не споменаха конкретно тази страна. Съюзът предвижда доставката на ядрени подводници за Австралия. Заради това тя се отказа от многомилиарден договор за френски конвенционални подводници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай