След 8 ч преговори: Русия няма да напада Украйна, но какво поиска

САЩ и Москва Обсъждат ограничение на военните маневри и ракетите

След 8 ч преговори: Русия няма да напада Украйна, но какво поиска | StandartNews.com

Русия няма намерение да напада Украйна.

Това е уверил рускията зам-външрн министър Сергей Рябков по време на продължителите над седем часа и половина преговори американска делегация в Женева, ръководена от заместник държавния секретар на САЩ Уенди Шърман, предаде БТА.

"Обяснихме на колегите, че нямаме и не може да имаме никакви планове, никакви намерения за нападение на Украйна, а всички мероприятия по бойна подготовка на войските, нашите сили са осъществявали в пределите на нашата национална територия. Няма основания за опасения от какъвто и да е сценарий за ескалация на напрежението в тази връзка", каза Рябков, цитиран от ТАСС.

Той заяви, че САЩ много сериозно са подходили към руските предложения за гарантиране на сигурността. Рябков добави, че разговорът със САЩ относно гарантиране на сигурността е бил сложен, дълъг, много професионален, задълбочен, конкретен и без опити да се заобикалят острите ъгли.

От своя страна Уенди Шърман заяви, че Вашингтон е повторил пред Русия предупрежденията си в случай на инвазия на Украйна, предаде Франс прес.

Тя поясни, че преговарящите страни са обсъдили евентуални реципрочни лимити на ракетите и на военните маневри в Европа.Вашингтон обаче е предупредил Москва, че политиката на отворените врати на НАТО трябва да продължи въпреки руските искания, заяви Шърман.Тя добави, че е казала на Рябков, че САЩ са готови да продължат тези преговори в скоро време. Американската представителка определи разговорите, проведени днес, като откровени и директни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай