Скандал с "банкера на Кремъл"! Ще го изгонят ли от Франция?

Той не говорел френски, нито бил асимилиран във френската общност в страната

Скандал с "банкера на Кремъл"! Ще го изгонят ли от Франция? | StandartNews.com

Брюкселска частна фондация призова френския Държавен съвет да анулира постановлението си за предоставяне на френско гражданство на бившия руски олигарх Сергей Пугачов, предаде Франс прес. Аргументите за този призив са, че той може би е получил тази националност по незаконен начин през 2009 година.

"Международната фондация за по-добро управление" е депозирала искане в тази насока още през ноември миналата година. Франс прес е получил копие от него. В текста се твърди, че в момента на натурализацията си Пугачов, който тъкмо бил  купил френската компания за луксозни хранителни стоки "Едиар", не живеел във Франция нито постоянно, нито пък през последните пет години. Той не говорел френски, нито бил асимилиран във френската общност в страната. А това са все критерии за предоставяне на гражданство в повечето случаи, освен ако няма изключителни обстоятелства.

В интервю за изданието "Мариан" от февруари 2019 г. бизнесменът, който живее близо до Ница, изтъкваше връзките си с Франция. "Чувствам се у дома си тук. Устроих се тук със семейството ми през 1994 г., след няколко години пребиваване в САЩ. Родителите ми са погребани тук, сестра ми живее тук, големите ми синове израснаха тук, а петимата ми внуци са родени тук", казва той.

Според фондацията, която сега оспорва френското гражданство на Пугачов, то му е позволило да напусне незаконно Обединеното кралство, където  той е бил обект на съдебно дело заради измамен фалит на банката си "Межпромбанк".

Пугачов е бивш руски сенатор от Сибир. Едно време беше известен като "банкера на Кремъл" по време на президентството на Борис Елцин. После изпадна в немилост и руските власти го обявиха за издирване за финансови измами. Той напусна страната през 2011 г. Руските власти поискаха и получиха от британските власти през 2014 г. да бъдат замразени авоарите на Пугачов и да му бъде забранено да напуска британска територия.

През 2016 г. лондонският Висш съд осъди на две години затвор Пугачов заради укриване на част от авоарите си и заради напускане на страната въпреки забраната, както това е станало през 2015 г. благодарение на френския му паспорт, получен през 2009 г.

Пугачов е бил собственик на френската компания "Едиар" от 2007 г. до 2014 г., а синът му Александър беше собственик на в. "Франс соар" от 2009 г. до 2012 г. Пугачов твърди, че е бил лишен от цялата си бизнес империя в Русия и е бил принуден да я продаде на нищожна цена на руски държавни компании. По твърденията му във Франция  е започнало разследване още през 2014 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай