Сирийски бунтовници завзеха военен пост до турската граница

Сирийски бунтовници завзеха военен пост до турската граница | StandartNews.com

Дамаск. Сирийски бунтовници поеха контрола върху военен пост в близост до турската граница и над сградата се развява знамето на опозиционната „Сирийска свободна армия”. В намиращото се наблизо сирийско селище се водят въоръжени престрелки, съобщиха местни жители, цитирани от Ройтерс.

Сирийската свободна армия съобщи, че е взела в плен братовчеда на президента на страната Башар Асад - Хусам ал Асад, предаде радио „Ехото на Москва”.

Отговорност за пленяването пое бригадата „Ал Фарук”. Тази групировка е доста известна и местната преса я обвинява за обстрела по турска територия и редица терористични нападения на територията на Сирия.

Междувременно турският външен министър предложи сирийският вицепрезидент да замени държавният глава Асад. „Сирийският вицепрезидент Фарук ал Шара е „човек на разума”, той може да замени президента и да оглави преходното правителство, което да спре гражданската война в страната”, заяви турският външен министър Ахмет Давутоглу, цитиран от „Франс прес”.

„Фарук ал Шара е разумен и съвестен човек, който не е взимал участие в масовите убийства в Сирия. Никой не познава сирийската система по-добре от него”, посочи Давутоглу. Турският министър подчерта, че сирийската опозиция „е склонна да приеме Шара” като бъдещ ръководител на сирийската администрация.

Шара е най-високопоставеният представител на сунитите-мюсюлмани в правителството на малцинството алауити. Той се ползва с доверието на режима и бе външен министър в продължение на 15 г., преди да бъде назначен за вицепрезидент през 2006 г.

През август се появиха съобщения, че той е избягал в чужбина, които Дамаск отрече. Някои опозиционни лидери обаче посочват, че той се намира под домашен арест. Давутоглу изрази увереност, че сирийският вицепрезидент все още се намира в Сирия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай