Силвио Берлускони взе важно решение за италианската политика

Две години по-рано неговото правителство се разпадна на фона на дългова криза

Силвио Берлускони взе важно решение за италианската политика | StandartNews.com

След деветгодишно отсъствие от политиката 85-годишният бивш премиер на Италия Силвио Берлускони обяви днес, че ще кандидатира за Сената на изборите през септември, предаде БТА.

Милиардерът и медиен магнат огласи намерението си с множество предизборни материали в медии и на публични места. Големи екрани по жп гари и метростанции из страната показват снимки на един доста младолик Берлускони, придружени с лозунга "Днес повече от всякога е нужно да се изберете лагер". Неговата партия "Форца Италия" е смятана за умереното крило на консервативния съюз, доминиран от две десни партии - "Италиански братя" на Джорджа Мелони, която води в допитванията, и "Лига" на Матео Салвини. 

След навлизането си в политиката през 1994 г. Силвио Берлускони е оглавявал четири правителства на Италия. Но през 2013 г. му бе наложена временна забрана да заема изборни длъжности, след като бе признат за виновен по обвинение в данъчна измама. Две години по-рано неговото последно правителство се разпадна на фона на огромна дългова криза и скандал за сексуалните празненства, наричани „бунга-бунга“, в негова вила край Милано.

Днес Берлускони каза по националното радио, че е бил приканен от "маса хора" от партията "Форца Италия" и извън нея да се кандидатира за Сената. "Мисля, че накрая ще бъда кандидат за Сената, така че всички ще са доволни", заяви той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай