Си Цзинпин изненада света! Какво каза на Бил Гейтс

Какъв знак дават техните отношения

Си Цзинпин изненада света! Какво каза на Бил Гейтс | StandartNews.com

Изненада ли е? Китайският президент Си Цзинпин се обърна с много интересни думи към Бил Гейтс.

Той нарече Гейтс "стар приятел“ и изрази надежда, че двамата ще могат да си сътрудничат по начин, който би бил изгоден както за Китай, така и за САЩ, предаде Ройтерс.

Той прие Гейтс в държавната къща са гости в Пекин, в която традиционно биват настанявани високопоставени посетители от чужбина.

Си заяви, че е много щастлив да се види със съоснователя на "Майкрософт“, с който се е срещнал за последно преди три години, и допълни, че Гейтс е първият американски приятел, с когото се вижда тази година.

"Често казвам, че основата на отношенията между САЩ и Китай е положена в народите ни. Възлагам надежди на американския народ“, заяви китайският президент.

"В настоящата глобална ситуация ние може да реализираме различни инициативи, които са в интерес както на нашите две страни и на народите ни, така и на човечеството като цяло“, допълни китайският лидер.

Гейтс, който пристигна в Пекин в сряда, заяви, че за него е "чест“, че е имал възможността да се срещне със Си.

Според източници на Ройтерс Си и Гейтс са коментирали и глобалния възход на изкуствения интелект, като американският предприемач е посочил, че приветства американските фирми, включително и "Майкрософт“, които въвеждат своите технологии за изкуствен интелект в Китай.

Чуждестранната бизнес общност стана по-предпазлива към Китай със засилването на напрежението между Пекин и Вашингтон, коментира Ройтерс.

Гейтс посети Китай в навечерието на отдавна отлаганата визита на американския държавен секретар Антъни Блинкън, който ще се опита да стабилизира отношенията между двете най-големи икономики в света.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай