Швейцарците решават за бурките на референдум

Крайнодесните призовават за забрана за покриването на лицето на публични места

Швейцарците решават за бурките на референдум | StandartNews.com

"Спрете екстремизма!", пише на червен билборд в тихо селце край Цюрих над изображение на намръщена жена, носеща черна забрадка и воал.

Билбордът е част от кампания на крайнодясната Швейцарска народна партия (SVP) за забрана публично да се покриват лица. За нея ще се гласува на обвързващ национален референдум днес и според проучванията, повечето швейцарци ще го подкрепят.

"В Швейцария нашата традиция е да показвате лицето си. Това е знак за основните ни свободи," каза Валтер Вобман, член на парламента на SVP и председател на комисията по референдума, пише Монитор.

Предложението е отпреди пандемията COVID-19, в която маските станаха задължителни. То събра необходимата подкрепа за провеждане на референдум през 2017 г. Ислямът не се споменава пряко, а и е насочен и срещу агресивни протестиращи и хулигани с маски, но политици, медии и активисти го нарекоха "забрана за бурките".

Отношенията на Швейцария с исляма са напрегнати. Гражданите гласуваха за забрана на строежа на нови минарета през 2009 г. Два кантона вече имат местни забрани да се покриват лица. Според Вобман гласуването не е срещу самия ислям, но "лицевото покритие е символ на този екстремен политически ислям, който става все по-виден в Европа и който няма място в Швейцария".

Франция забрани носенето на покривало за цялото лице на публични места през 2011 г. Дания, Австрия, Холандия и България имат пълни или частични забрани. В Швейцария не се носят бурки, а никаб имат само трийсетина жени, според университета в Люцерн. Мюсюлманите са 5.2% от швейцарското население от 8.6 млн. души, като повечето са с корени в Турция, Босна и Косово.

Швейцарски мюсюлмани заявиха, че десните партии използват вота, за да обединят поддръжници и да ги демонизират изповядващите тази религия. Други предупредиха, че забраната може да доведе до по-сериозни разделения.

"Никабът е празен лист, който позволява на хората да прожектират своите страхове върху него," каза Андреас Тунгер-Занети, управител на Центъра за изследване на религията в университета в Люцерн. "Но...много малко вероятно е да срещнете някого на швейцарска улица, облечен с такъв."

По думите му, забраната рискува да затвърди имиджа на Швейцария като антиислямска и може да създаде недоволство сред някои мюсюлмани.

67-годишната Рифаат Лензин, швейцарска мюсюлманка, заяви, че е напълно против забраната - според нея тя се бори с проблем, който не съществува, в страна, в която мюсюлманите са добре интегрирани. "Промяната на конституцията, за да се каже на хората какво могат и какво не могат да носят, е много лоша идея... Това е Швейцария, а не Саудитска Арабия."

"Ние сме мюсюлмани, но сме швейцарски граждани, които също сме израснали тук", каза Лензин. "Този вот е просто расистки и ислямофобски."

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай