Шведите с революционно решение за Ковид. Промените

Спират да го смятат за опасно заболяване

Шведите с революционно решение за Ковид. Промените | StandartNews.com

Шведското правителство възнамерява да извади COVID-19 от списъка на обществено опасните заболявания. Подобно искане ще бъде отправено към съответните ведомства и след като бъде одобрено, след два месеца COVID-19 официално ще престане да се смята за опасно за обществото заболяване, заяви днес в интервю за в. "Дагенс нюхетер" министърката на здравеопазването и социалните въпроси Лена Халенгрен, предаде БТА.

"Бихме искали, тази категоризация да бъде отменена в края на март, началото на април", каза министърката. Още от днес обаче Швеция се отказа от въведените по-рано ограничения.

Здравните власти препоръчват връщането към нормалния живот да протича постепенно както на работните места, така и в университетите. Швеция спря масовото тестване за COVID-19 дори сред хората със симптоми на инфекцията, слагайки край на мобилните пунктове за тестване и доставяните по домовете тестове, които масово бяха използвани по време на пандемията и осигуриха важни данни за проследяване на разпространението на вируса, посочва Асошиейтед прес

Обявявайки разхлабването на мерките миналата седмица, премиерката Магдалена Андершон каза, че "пандемията не е приключила, но е навлязла в изцяло нова фаза", и макар броят на заразените да нараства, това не води до претоварване на болниците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай