Шпионски скандал! Кои държави са намесени?

Служител в най-големия производител на електроенергия в Канада е обвинен в кражба на търговски тайни

Шпионски скандал! Кои държави са намесени? | StandartNews.com

Служител в най-големия производител на електроенергия в Канада Hydro-Quebec, който е участвал в проучване на материали за батерии, е обвинен в шпионаж и кражба на търговски тайни в полза на Китай, предаде De Re Militari, цитиран от "Факти".

35-годишният Юешън Уанг, който работи в държавната фирма като изследовател на материали за батерии, се яви в съда в Лонгюил, Квебек. Уанг е част от изследователско звено в Hydro-Quebec, посветено на разработването на материали за батерии, което има връзки с играчи в индустрията, включително Изследователската лаборатория на армията на САЩ.

Канада се стреми да увеличи собственото си производство и преработка на критични минерали, така че да може да произвежда батерии за електрически превозни средства и материали за батерии в страната. Китай е доминиращият доставчик в света на материали за батерии за електромобили. Китайско-канадските отношения са усложнени през последните години, като и двете страни се обвиняват взаимно в индустриален шпионаж. По-рано този месец Канада нареди на три китайски компании да се откажат от инвестициите си в канадски минерали.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай