Шотландия пак обмисля да иска независимост

Споразумението за Брекзит ще постави страната в неконкурентно положение спрямо Северна Ирландия, предупреди Никола Стърджън

Шотландия пак обмисля да иска независимост | StandartNews.com

Един ден Шотландия ще стане независима държава. Това заяви първият министър в Единбург Никола Стърджън часове след като няколко британски министри подадоха оставка заради сделката с ЕС за Брекзит, пишат британските медии.

Според Стърджън консерваторите в Лондон не работят в полза на Шотландия.

Стърджън смята, че колкото по-скоро Шотландия стане независима държава, толкова по-добре, тъй като няма да разчитат на милостта на консервативното правителство, което не зачита интересите на Единбург.

"Това време ще настъпи и когато дойде, не се съмнявам, че народът на Шотландия ще избере независимост", казва тя.

Шотландия проведе референдум за отделяне от Великобритания през септември 2014 г. Тогава  44,7% гласуваха за независимост на страната.

Пред парламента Стърджън предупреди, че предложеното споразумение от ЕС за Брекзит ще постави Шотландия в неблагоприятна конкурентна среда спрямо Северна Ирландия. 

"Шотландската национална партия обяви, че депутатите от партията ще гласуват против това споразумение", отбеляза Стърджън.

Междувременно говорител на британското правителство съобщи, че Мей планира да остане на поста премиер на Великобритания, след като страната напусне ЕС през март 2019 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай