Шолц при Байдън. Ключово решение

Обсъдиха войната в Украйна

Шолц при Байдън. Ключово решение | StandartNews.com

Президентът на САЩ Джо Байдън и германският канцлер Олаф Шолц потвърдиха ангажимента си да подкрепят Украйна, предаде ДПА.

Агенцията отбелязва, че двамата, които са сред най-близките съюзници на Киев, са обсъдили войната по време на лична среща в Белия дом.

Това беше второто посещение на германския канцлер Шолц в Белия дом за близо 15-те месеца след встъпването му в длъжност. Той беше за първи път във Вашингтон в началото на февруари миналата година, когато темата за Украйна също играеше централна роля, предаде БТА.

По това време десетки хиляди руски войници вече се бяха събрали при украинската граница. Две седмици по-късно, на 24 февруари 2022 г., Русия нахлу в Украйна.

Украйна оказа умела и упорита съпротива срещу много по-силната си съседка. Но докато войната навлиза във втората си година, САЩ и Европа сблъскват с големи проблеми, свързани с продължаването на доставките на оръжия и боеприпаси, както и с това какви гаранции за сигурност могат да бъдат дадени на Украйна, която в дългосрочен план се надява да се присъедини към ЕС и НАТО.

Появиха се и въпроси как Байдън и Шолц ще отговорят на исканията на някои среди Западът да настоява за мирни преговори и за слагане край на кръвопролитията, а също как да се санкционира Китай, ако достави оръжия на Русия. Голяма част от темите в едночасовата среща обаче бяха обсъждани при закрити врати.

В кратко изявление, публикувано след разговорите, Белият дом съобщи само, че Байдън и Шолц са говорили за "продължаващите усилия за предоставяне на сигурност, хуманитарна, икономическа и политическа помощ на Украйна, и за важността да се поддържа глобална солидарност с народа на Украйна", както и по други глобални въпроси.

Шолц неколкократно казва, че според него правителството му трябва да работи заедно с администрацията на Байдън, когато става въпрос за изпращане на военна помощ за Украйна.

След като месеци наред се противопоставяше на призивите на Киев и съюзниците от НАТО, по-рано тази година Берлин се съгласи да изпрати свои бойни танкове "Леопард" на Украйна.

"Искам да благодаря на всички вас за вашето силно и стабилно лидерство. Казвам го искрено. Това промени света", каза Байдън на Шолц в Овалния кабинет на Белия дом преди да се затворят вратите и да започне личната им среща.

"Включихте се, за да предоставите военна подкрепа от критично важно значение и знаете ли, мога да твърдя, че освен военната ви помощ, моралната подкрепа, която оказахте на украинците, беше пълна", каза Байдън.

Президентът на САЩ нарече значителното увеличение на разходите за отбрана на Германия и решимостта на страната да се откаже от руските петролни продукти "исторически" решения.

Пътуването на Шолц във Вашингтон беше определено като тихо работно посещение. Той дойде без журналисти или бизнес делегация, които да го придружават. Лидерите не проведоха също и пресконференция след своята среща.

Съвместната подкрепа за Украйна през изминалата година беше от решаващо значение, заяви Шолц по време на кратка среща с представители на медиите преди разговорите.

"Наистина е важно, че действахме заедно", каза той. "В този момент смятам, че е много важно да изпратим послание, че ще продължим да го правим толкова дълго, колкото е необходимо."

Шолц също така подчерта колко добро според него е състоянието на отношенията със САЩ.

"Наистина ценя много доброто сътрудничество между нас двамата, между нашите правителства", каза той на английски език, докато седеше до Байдън.

Неотдавна от Белия дом и канцеларията на канцлера се появиха противоречиви сведения за това как се е стигнало до ангажимента за предоставяне на бойни танкове на Украйна.

Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан каза миналата седмица, че Германия е поставила доставката на американски бойни машини на пехотата "Брадли" като условие за обещанието Берлин да предостави германски танкове "Леопард". Германското правителство отрече това.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай