Шокиращо предупреждение! Какво ни чака от извънземните

Не бива така лековато да оставяме сигналите си

Шокиращо предупреждение! Какво ни чака от извънземните | StandartNews.com

Човечеството, упорито търсещо „братя по разум“ във Вселената, действа много безразсъдно: ако подобни търсения се увенчаят с успех, то няма никакви гаранции, че извънземните цивилизации ще бъдат приятелски настроени към земляните.

Затова астрономите трябва поне да спрат да издават местоположението на Земята в своите съобщения на хипотетични извънземни цивилизации, предупреждават учени от оксфордския Институт за бъдещето на човечеството (FHI)

Футуролозите излизат с такова предупреждение, след като американската аерокосмическа агенция НАСА обяви плановете си да изпрати още едно аудиовизуално съобщение до центъра на Галактиката, което освен всичко друго ще посочи точните координати на подателя.

Посланието до центъра на Млечния път ще бъде изпратено чрез радиотелескопа Allen, собственост на института SETI (Search of Extraterrestrial Intelligence - Търсене на извънземен разум) и 500-метровия радиотелескоп ASRT, разположен в Китай (това не е изненадващо, като се има предвид, че осем от десетте организатори на проекта „Маяк в Галактиката“ са етнически китайци, работещи в НАСА).

Предишното подобно послание беше изпратено от радиотелескопа Arecibo в Пуерто Рико през 1974 г. Въпреки че шансовете някой някога да получи това съобщение са изключително малки, последствията могат да бъдат такива, че дори и най-малкият риск трябва да бъде елиминиран, алармира Андрес Сандбърг, водещ изследовател във FHI.

Той е сигурен, че тъй като търсенето на извънземни традиционно е област на науката, в която жълтата преса се чувства добре, учените предпочитат да не правят никакви сериозни изявления по този въпрос, страхувайки се за репутацията си в научния свят.

Новината за проекта „Маяк в Галактиката“ беше подхваната от медиите по целия свят с апетит, като някои я разпространиха под заглавия като „НАСА може да провокира извънземна агресия срещу беззащитната Земя“. Въпросът за осигуряването на безопасността на Земята при бъдещите ѝ контакти с екзоцивилизации винаги е вълнувал дори доста отговорни учени, като физика Марк Бюканън и покойните Стивън Хокинг и Карл Сейгън.

Ние нямаме данни колко враждебни или, напротив, приятелски настроени могат да бъдат други цивилизации. Затова трябва да изхождаме от най-лошия сценарий и да не провокираме контакт с онези, чиито намерения не можем дори да гадаем, опасяват се учените.. Тези и други учени отбелязват, че въпросът за космическата сигурност не е толкова тривиален, колкото може да изглежда.

Ако самите земляни може да не оцелеят до времето, когато извънземните бъдат открити, по-напредналите цивилизации могат да „открият“ Земята всеки момент, дори утре. И тогава въпросът за "коефициента на враждебност" ще премине от теоретична в практическа равнина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай