Шок! За какво разследват германския канцлер

Шолц беше кмет на Хамбург от 2011 г. до 2018 г.

Шок! За какво разследват германския канцлер | StandartNews.com

Лоши новини за Олаф Шолц. Германски депутати ще поискат да започнат разследване на евентуалното участие на канцлера като кмет на Хамбург в афера с данъчни измами, която е струвала на правителството милиони евро, предаде БГНЕС, цитирайки АФП.

Разследването ще проучи дали политически фигури са помогнали на частната банка M.M. Warburg да избегне връщането на фалшиво поискани данъчни отстъпки в Хамбург, заявиха на пресконференция депутати от консервативните партии ХДС и ХСС.

Разследването ще провери и дали предишните изявления на Шолц във връзка с аферата са били "достоверни", заяви Матиас Миделберг, заместник-председател на групата на консерваторите в Бундестага.

Шолц, който беше кмет на Хамбург от 2011 г. до 2018 г., многократно е бил принуден да отхвърля твърденията, че е участвал в решението за освобождаване на банката от отговорност.

Канцлерът вече е изправен пред подобно парламентарно разследване в Хамбург, една от 16-те федерални провинции на Германия.

Комисията в Хамбург разследва защо през 2016 г. местните финансови власти са се отказали от предложение да изискат обратно 47 млн. евро (48 млн. долара) данъци от Варбург заради т.нар. cum-ex сделки.

В Германия срещу десетки хора, включително банкери, търговци на ценни книжа, адвокати и финансови консултанти, са повдигнати обвинения за измамата.

В крайна сметка Варбург трябваше да върне десетки милиони евро под натиска на федералното правителство, ръководено от бившия канцлер Ангела Меркел.

За започване на парламентарно разследване са необходими една четвърт от депутатите в Бундестага - 184 депутати. Опозиционната консервативна група наброява 197 депутати. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай