Шок! Любима дестинация на българите изчезва

Какво се случва

Шок! Любима дестинация на българите изчезва | StandartNews.com

Покачването на морското равнище заплашва да погълне Малдивите, където прясната вода започва да недостига, но новият президент на архипелага в Индийския океан отказва, каквото и да е преместване на населението в чужбина, предаде Франс прес.

В интервю президентът Мохамед Муиз, 45-годишен инженер, получил образованието си в Обединеното кралство, обещава наместо това амбициозна програма за рехабилитацията на земята и издигане на острова, която екологичните организации критикуват. Около 80 на сто от архипелага Малдиви са разположени поне на един метър под морското ниво, което го нарежда сред най-застрашените от покачването на морското равнище страни.

Междуправителствена група от експерти за развитието на климата на ООН предупреди през 2007 г., че покачването на морското равнище с от 18 до 59 сантиметра ще направи Малдивите практически необитаеми до края на века. 

Бившият президент Мохамед Нашид залагаше на това Малдивите да спестяват, за да са в състояние да купят земи в съседна Индия, Шри Ланка или дори по-далеч в Австралия, за да преместят населението си. Наследникът му обаче обеща на съотечествениците си, че няма да напуснат родината си. "Ако имаме нужда да увеличим обитаемата повърхност, за да живеем или, за да развиваме икономическа дейност, можем да го направим", каза Муиз в острова – столица Мале, която е защитена от бетонни диги. "Ние нямаме необходимост да купуваме или да вземаме под наем земи, в която и да е страна", потвърди "категорично" той. Дигите ще гарантират "сигурен остров", добави той, пише glasnews.bg.

Архипелагът, който се състои от 1192 коралови островчета, разпръснати върху 800 километра в Индийския океан, е място за луксозен туризъм и предпочитана дестинация за известни и богати личности от целия свят. Туризмът е около една трета от икономиката на архипелага. Проектите за рехабилитация вече са позволили да се увеличи площта на страната с около 10 на сто през последните четири десетилетия.

В неотдавнашен доклад "Хюман райтс уоч" обвини властите, че не спазват собствените си екологични разпоредби, твърдейки, че проектите за рехабилитация често са "прибързани" и липсват подходящи политики за ограничаване. "Правителството на Малдивите неглижира или подкопава законите за опазване на околната среда, увеличавайки така рисковете от наводнения наред с други щети за хората на острова", според оценката на "Хюман Райт Уоч".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай