Шок! Какво става с петрола след ембаргото

Цените на петрола и природния газ се увеличиха рязко през последните месеци заради войната

Шок! Какво става с петрола след ембаргото | StandartNews.com

Новината за частичното европейско ембарго върху руския петрол доведе до скок на цените на "черното злато" на международните пазари до равнищата отпреди два месеца.

Към този момент сортът "Брент" се продава за около 124 долара за барел. Американският лек суров петрол надхвърли 119 долара.

Природният газ на европейските борси поскъпна с 5 на сто, след като "Газпром" спря доставките за Нидерландия. Малко по-късно руският монополист обяви, че утре прекъсва подаването за Дания и - отчасти - за Германия, след отказа на част от европейските компании да плащат в рубли.

В Брюксел европейските лидери одобриха плана на Европейската комисия за пълно откъсване от руските горива до 2027 година и дадоха мандат на Комисията да проучи възможностите за таван върху цените на природния газ и на вносните енергоресурси.Украйна приветства решението за петролно ембарго с довода, че така руската военна машина ще бъде лишена от милиарди долари. Ембаргото обаче ще влезе в сила след 6 месеца, което дава възможност на Москва да намери нови пазари в Азия, сочат анализатори, цитирани от "Ройтерс".

Унгария, Чехия и Словакия ще продължат да внасят руски петрол по тръбопровода "Дружба". България си осигури две години, през които ще може да продължи да внася руски петрол за бургаскатаИнфлацията в еврозоната мина поредния рекорд - 8,1 на сто на годишна база, според Евростат, пише БНР.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай