Шега за ебола завърши с арест

Шега за ебола завърши с арест | StandartNews.com

Пътник в самолет извикал, че е болен от вируса

Американец с необичайно чувство за хумор шокира над 250 пътници в самолет от САЩ до Доминиканската република, като се пошегува, че е болен от ебола, съобщи в. "Дейли мейл".

Инцидентът станал в сряда. Чернокожият пътник изглежда бил настинал и през цялото време на полета кихал и кашлял. Той се пошегувал с останалите 255 пътници от екипажа, че е болен от ебола. Шегата му обаче стреснала хората на борда и екипажът алармирал властите в Доминиканската република. След кацането пътниците не били пуснати да слязат от самолета. Вместо това на борда се качили служители на реда със защитни костюми, които отвели шегаджията в медицинския център на летището за тестове.

"Не съм от Африка", опитал се да се оправдае той, но задържането не му се разминало. След продължителни изследвания се оказало, че той все пак не страда от болестта, и бил освободен.

Страхът от вируса вчера стигна и до Бразилия, където мъж бе хоспитализиран за наблюдение със симптоми на инфекцията. В Чехия при друг пациент бе установено, че не страда от болестта въпреки симптомите. Паниката обзе и служителите на нюйоркското летище "Ла Гуардия", които излязоха на стачка, тъй като се страхуват да не се заразят.

Президентите на трите засегнати от епидемията на ебола страни от Западна Африка - Либерия, Сиера Леоне и Гвинея - поискаха спешно пари, лекарства, обучение на медицински персонал и болнични легла на среща на МВФ и Световната банка във Вашингтон. "Хората ни умират", каза по видеоконферентна връзка президентът на Сиера Леоне Ърнест Баи Корома. Той заяви, че тази "невиждана в съвремието трагедия" застрашава всички и поиска над 5000 лекари, медицински сестри и поддържащ медицински персонал, както и 1500 болнични легла за Сиера Леоне.

"Индипендънт": Каква е цената за лекарството чудо

Каква цена трябва да бъде платена, за да се изнамери чудодейно лекарство срещу ебола? Този въпрос задава в свой материал британският вестник "Индипендънт". Той цитира шефа на програмата за ваксини на "ГлаксоСмитКлайн", според който ситуацията засега не е толкова тревожна. Тестовете на ваксина срещу ебола на компанията засега вървят без проблеми, като при успех до 10 000 единици от ваксината може да са налични до началото на следващата година.

"Големите компании няма да инвестират в изследвания за редки болести, тъй като очакваната печалба не е голяма", обяснява съветникът от "Оксфам" Мохда Камал-Уани. Според него обаче не е етично решенията и финансирането на разработването на такива лекарства да бъде диктувано от търговските интереси на фармацевтичните компании.

"Те по-скоро ще продължават да произвеждат лекарства, които носят голяма печалба, а не такива, които са жизненоважни", смята експертът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай