Шаул Камиса Раз: Тероризмът се превръща в религиозна война

Шаул Камиса Раз: Тероризмът се превръща в религиозна война | StandartNews.com

Най-тежкият и най-жестокият терористичен акт, при който в синагога в Йерусалим във вторник бяха убити по най-жесток начин с ножове и брадви четирима молещи се евреи и един полицай, е кулминация на палестинското насилие срещу Израел. Това посочи на пресконференция посланикът на Израел Шаул Камиса Раз, обвинявайки палестинската власт и президента Махмуд Абас, че подстрекават извършването на терористични атаки.

Напомни, че от края на октомври до сега палестинското насилие в Израел се засилва. Загинаха 11 израелски граждани, включително едно бебе, а ранените са 33. Извършителите не са свързани с терористични организации и групировки в чужбина, а с "Хамас" и "Ислямски джихад". Посланикът изрази недоволство, че международната общност не e осъдила достатъчно остро атаката в синагогата.

Атентатите се случват в атмосфера на засилващо се влошаване на отношенията между Израел и палестинските лидери и власт, включително президента на Палестинската автономия Махмуд Абас, които целят да влошат ситуацията в страната. В тази стратегия участват "Хамас" и Фатах, които призовават за терористични действия, защото по този начин искат да попречат на преговорите за мирно решение на проблемите. Затова след атентатите се чуват похвали за терористите. Видно е, че палестинските лидери предпочитат терористичните методи и джихада пред всяка друга алтернативна. Не е без значение, че това се случва на фона на кръвопролитията на джихадистите от "Ислямска държава", действащи в Ирак и Сирия. Намираме се в опасна ситуация, в която екстремистите искат да се възползват от терористичната мощ, подклаждайки я с религиозен фанатизъм, коментира Шаул Камиса Раз. С тази цел се пускат слухове, а палестинските медии мултиплицират лъжата, че Израел се готви да затвори джамията Ал Акса в Йерусалим. Към мотивите за тероризма сега се прибавя и религиозен мотив, като на това се разчита по този начин да се привлекат младите хора. Анкета, извършена в Катар, показва, че "Ислямска държава" се ползва сред палестинците в Израел с три пъти по-голяма подкрепа в сравнение с другите арабски страни. Междувременно "Хамас" става все по-силен във военно отношение, за което явно се използва и голяма част от финансовата помощ за възстановяване от война. Така тероризмът все повече придобива облик на религиозна война. Това е огромна опасност не само за Израел, но и за целия Близък изток и за света. В момента на Израел му се налага да се справя със сложна и опасна ситуация. Затова международната общност не трябва да поставя израелската държава под натиск, да подкрепя палестинците и да говори за палестинска държава, както правят Испания и някои други държави от ЕС. Обстановката трябва първо да се успокои, а след това с международни усилия палестинците да бъдат докарани на масата на преговорите. Защото пътят към мира минава през преговори за постигане на договор.

Придобиващите религиозен характер терористични действия срещу Израел на фона на действията на ислямисткия халифат ще бъдат посрещани от Израел с всички възможни средства и без никакви компромиси, предупреди посланик Шаул Камиса Раз.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай