Шок! Какво става с рейтинга на Путин в Русия

Преди инвазията в Украйна популярността на президента беше на най-ниското си ниво от пет години насам

Шок! Какво става с рейтинга на Путин в Русия | StandartNews.com

Въпреки че рейтингът на руския президент Владимир Путин е спаднал драстично в световен мащаб, независими изследвания сочат, че популярността на Путин сред руснаците расте неимоверно, предаде Sky News. Рейтингът на държавния глава нараства след инвазията в Украйна, сочат данни на независимия руски социологически център „Левада”.

Според него рейтингът на одобрение на президента сега е 83%, спрямо 71% през февруари. Освен това 44% от руснаците вече имат доверие на лидера си, което е увеличение с 10% спрямо одобрението му през февруари. Преди инвазията в Украйна рейтингът на Путин беше на най-ниското си ниво от пет години насам.

Социологическото изследване излиза на фона на думите на британския премиер Борис Джонсън, който наскоро заяви, че хората в Русия вече започват да се „събуждат за това, което се случва”.

Експертите обаче посочват, че общественото мнение се влияе предимно от руските медии, в които информацията е „внимателна и контролирана”, предава БГНЕС. „В държавните медии в страната има още по-видима липса на независими и несъгласни с руската политика виждания, като тези виждания са споделени и в социалните медии в Русия”.

Експертите подчертават и че множество руснаци са били твърде уплашени, за да признаят дори пред социолозите, че не са съгласни с политиката, че се противопоставят на лидера или войната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай