Понеделник,

Шах. Допингът се оказва супер заразен

От: Редактор -
Шах. Допингът се оказва супер заразен
A
A
A

Спортист може умишлено да бъде заразен чрез ръкостискане и приятелска прегръдка. Това твърди филм на германския телевизионен канал ARD, известен със своите антидопингови разследвания.

Телевизията направи филм, в който разкрива възможности за заразяване със забранени вещества против волята на спортиста през кожата по време на докосване.

ARD направи научен експеримент, проведен от Института по съдебна медицина към университетската болница в Кьолн.

На участниците бяха нанесени малки дози стероиди върху кожата на ръцете и шията, включително и при краткотрайно докосване. В резултат допинг тестовете на тези хора дадоха положителен резултат за забранени вещества в продължение на две седмици.

Световната антидопингова агенция (УАДА) вече призна за възможността за заразяване с допинг при секс и използване на еднакви кърпи например.

Създателите на филма обаче вярват, че експериментът в Кьолн доказва възможността не само за случайно заразяване със стероиди от друго лице, но и за саботаж от страна на конкуренцията, предаде БНР.

Във филма се твърди, че спортист може умишлено да бъде заразен чрез ръкостискане и приятелска прегръдка. Съвременните изследвания показват незначителна концентрация на допинг, така че не е необходимо да се добавят забранени вещества към храната и напитките.

Дори опитът за заразяване през кожата може да бъде успешен. УАДА отговори на филма на ARD и заяви, че няма да смята за възможно заразяването с допинг чрез докосване, докато то не бъде потвърдено от публикации в научните списания.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички