Шабана от Афганистан възхити Бокова

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова се среща с бившия президент на САЩ Бил Клинтън на конференция по образованието в Дубай

Шабана от Афганистан възхити Бокова | StandartNews.com

Афганистанка на 24 години, завършила тайно училище и създала собствен университет в Кабул, възхити редица световни лидери на конференция по образованието в Дубай, разказва Би Би Си. Форумът бе организиран от ЮНЕСКО и фондация "Джемс Варки" с цел да се стимулира достъпът до образование и да се повиши качеството на образованието по света. На конференцията генералният директор на ЮНЕСКО припомни, че десетки милиони деца по света все още нямат достъп до образование. Бившият президент на САЩ Бил Клинтън пък изрази мнение, че качеството на образованието зависи от качеството на учителите.

Едно от най-впечатляващите изказвания на форума бе на 24-годишната афганистанка Шабана Басиж-Расих, която е основател на колеж за жени лидери в Афганистан. Колежът предлага основни курсове по гражданско лидерство - с уроци по държавно управление и международни отношения, съдебна система, участие в кръгли маси, слушане на съвременни радиопрограми и използване на Skype за комуникация с чуждестранни експерти. Младата дама разказа, че целта й е да намали етническото напрежение в страната и затова обучава жени от различни региони на неутрален език - английски. В колежа се изучават и практически умения като шофиране, до което много жени в Афганистан нямат достъп.

Преди да стигне до собствено училище обаче, Шабана е извървяла труден път в образованието си, разказа тя на форума. Като дете, при управлението на талибаните, не й било разрешено да ходи на училище. Родителите й обаче настоявали тя да получи образование и я изпратили в тайно училище. Подобни училища имало на няколко места в Кабул, като преподавателките обучавали учениците в частни домове, пригодени за класни стаи. Това съвсем не е било игра, разказа Шабана. По онова време много тайни училища били разкривани от талибаните и атакувани, а учителите обезглавявани пред учениците. Самата тя трябвало да ходи на училище всеки ден по различен път, за да избегне подозрения. Понякога стигането до школото отнемало час. Учебниците пък криела в торби за покупки. Още по-травматизиращо било преживяването за родителите, които не знаели дали децата им ще се върнат от училище.
"Имало е моменти, в които съм казвала на родителите си, че вече не искам да ходя на училище. Но те ми отговаряха, че в живота можеш да загубиш всичко, но образованието никой не може да ти отнеме", разказа Шабана на форума.
Единственият контакт с външния свят по онова време била индийска музика на черно и програмите на BBC World Service. Сапунена опера по BBC, наречена "Нов дом, нов живот", била най-голямото забавление в семейството.
След падането на талибаните ходенето на училище било разрешено и момичетата били горди, че могат да носят униформи, разказва младата дама.

Заради високия си успех тя участвала в програма за обмен на ученици и заминала в Уисконсин, САЩ. Там бил първият й сериозен сблъсък със западната култура, когато я попитали дали познава лично Осама бин Ладен. Шабана била шокирана от стереотипите за Афганистан. След като завършила колеж в САЩ, тя се върнала в родината си, за да създаде училище. След това пък основала и настоящия си проект - университет за жени лидери.
"Да работиш в образованието е като да садиш дървета. Отнема 50 години, за да набереш плодове. Трябва да бъдеш търпелив и може никога да не ги видиш", посочва тя.

Експрезидентът на САЩ Бил Клинтън също сподели мнението си за образованието. Той обясни, че подобряването на образованието в Южна Америка смалява неравенството между доходите на хората, но в същото време в САЩ това неравенство се разширява. Според него най-важни за качеството на образование са качествените учители.
Бившият британски премиер Тони Блеър пък призова водещите икономики да си сътрудничат, за да подпомагат образованието в развиващите се страни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай