Северна Корея депортира американски ветеран

Северна Корея депортира американски ветеран | StandartNews.com

Пхенян. Северна Корея е депортирала 85-годишен американски ветеран, задържан в края на октомври в страната, съобщи CNN.

Мерил Нюман от щата Калифорния е бил депортиран "по хуманитарни причини", посочва севернокорейската информационна агенция КЦТА, подчертавайки здравословното му състояние и "искреното му разкаяние". Северна Корея задържа Нюман, ветеран от корейската война, заради "враждебни действия" срещу държавата.

Според Пхенян американецът е "организирал шпионски и подривни дейности срещу КНДР и в тази връзка е участвал в убийства на служещи от корейската народна армия и невинни цивилни". Мерил Нюман бе на 10-дневно туристическо посещение в Северна Корея. На 26 октомври той бе арестуван докато се готвеше да напусне Пхенян със самолет. Американският Държавен департамент приветства това решение на Пхенян, предаде Ройтерс.

"Доволни сме, че г-н Мерил Нюман е получил разрешение да напусне КНДР и да се върне при семейството си. Приветстваме решението на КНДР да го освободи", заяви Мари Харф, говорител надържавния департамент.

Същевременно Харф призова Северна Корея да освободи и друг американски гражданин - Кенет Бе, който бе задържан преди повече от година. Той беше осъден на 15 години принудителен труд за противодържавна дейност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай