Германия даде рамо на "Северен поток 2"

Това заяви германският външен министър Хайко Маас

Германия даде рамо на "Северен поток 2" | StandartNews.com

Германският външен министър Хайко Маас заяви, че рано или късно газопроводът "Северен поток 2" ще бъде изцяло изграден.

"Единственият въпрос е кога. Решенията за енергийната политика и енергийните доставки се вземат тук в Европа", каза той в публикувано днес интервю за германската медийна група "Редакционснецверк Дойчланд".

Маас каза още, че „САЩ се опитват да реализират своята независима енергийна политика и че Германия просто прави същото“.

Да припомним, проектът "Северен поток 2" предполага изграждането на два клона на газопровода, чийто общ капацитет ще възлиза на 55 милиарда кубически метра газ годишно. Тръбопроводът ще се простира от брега на Русия, през Балтийско море, до Германия.

Тръбопроводът като цяло повтаря маршрута на "Северен поток" и преминава през изключителната икономическа зона и териториални води на пет държави - Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия.

Маас каза още, че не споделя мнението, че ако на президентските избори в САЩ на 3 ноември победи кандидатът на демократите Джо Байдън в отношенията между САЩ и Германия "всичко отново ще бъде добре".

Германия не планира да се отказва от диалога с Русия след отравянето на с руския опозиционер Алексей Навални, тъй като Москва е нужна за уреждането на регионални конфликти.

„Седим на една маса с Русия в Съвета за сигурност на ООН, в Берлинския процес за Либия и по въпроса за Украйна. На всички форуми става дума за търсене на решение за прекратяване на войни“, отбеляза министърът.

„Заради това не може да има прекратяване на диалога с Москва“, подчерта той.

По-рано германският канцлер Ангела Меркел заяви, че въпросът за "Северен поток 2" и делото на Навални трябва да се разглеждат отделно .

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай