Сензация. Разкриха тайните бункери на Путин

Според следователите един от тях се намира в затворения уралски град Межгорие

Сензация. Разкриха тайните бункери на Путин | StandartNews.com

За президента на Русия в цялата страна са построени специални секретни бункери в случай на ядрена заплаха или друга сериозна опасност. За това разказват в свое разследване руски журналисти, цитирани от украинския Фокус, предаде БЛИЦ

Някои от съоръженията са пуснати в експлоатация по време на Съветския съюз, но някои бункери продължават да се строят и сега.

Според следователите едно от тези съоръжения се намира в затворения уралски град Межгорие. Там през април миналата година започнали да копаят подземни тунели, всички свързани дейности се контролират от Главната дирекция за специални програми (ГУСП) на президента на Русия. В юрисдикцията на тази структура се намират всички бункери на Владимир Путин.

туннели УС-30

Официално причината, поради която влизането в Межгорие е възможно само със специални пропуски, никога не е била разкрита, но през 1992 г. бившият първи секретар на Башкирския областен комитет на КПСС Мидхат Шакиров каза, че се създава бункер за висши служители на страната построен в местната планина Ямантау, съобщават репортери.

През 2003 г. тази информация беше потвърдена от известния експерт по ядрена сигурност, пенсионирания офицер Брус Дж. Блеър.

В началото на 90-те години на миналия век ГУСП става част от президентската администрация. Всъщност отделът е правоприемник на Пето управление на Административния отдел на Съвета на министрите на РСФСР, което се занимаваше с изграждането на нови и модернизацията на съществуващите пунктове за контрол на страната и войските в случай на война.

бункер

От 2015 г. началник на ГУСП е офицерът от държавната сигурност Александър Линец, който преди това е ръководил управлението на ФСБ на Русия за Южния военен окръг. Самата структура е пряко подчинена на Путин.

Журналистите разбраха, че убежищата на президента на Русия са на следните места:

Тунели в Москва, наречени "Метро-2", свързват правителствени сгради (предимно Кремъл) с бункери в руската столица, Балашиха, Чехов и дори Калуга;

укритие под двореца на Путин в Геленджик;

бункер в планината Ямантау в Уралското междугорие.

Много бункери са свързани помежду си с тунели, които се разклоняват на десетки километри.

трансинжстрой бункеры москва

Всички нови убежища за ръководителя на Кремъл се строят при най-строга конфиденциалност и под сериозна охрана. Обектите се наблюдават с помощта на дронове.

През 2014 г. няколко московски копачи случайно се озоваха в едно от тези тайни скривалища, за което попаднаха в затвора. Един от осъдените, Павел Софронов, каза пред репортери, че той и приятелите му многократно са се спускали в столичните тунели, намиращи се на дълбочина 200 метра.

подземный тоннель в Москве

"Имаше зали с височина 12 етажа и дълги няколко километра. За парите, които бяха използвани за създаването им, мисля, че би било възможно да се построи милионен град", коментира руснакът.

Както се оказа, тези съоръжения са поверени на компанията "Трансингстрой", която строи бункери за Путин директно в Москва.

Самият Софронов получи три години пробация, неговият другар беше изпратен в колония със строг режим.

тоннель москва

Припомняме, че на 7 октомври руският президент Владимир Путин отпразнува 70-ия си рожден ден. Фокус с помощта на невронни мрежи Stable Diffusion и Midjourney представи как ръководителят на страната агресор празнува годишнината си в бункер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай