Седем години по-късно! Какво откриха край бреговете на Колумбия

Ще извадят предметите с помощта на робот

Седем години по-късно! Какво откриха край бреговете на Колумбия | StandartNews.com

Правителството на Колумбия обяви експедиция за изваждане на предмети с "неизчислима стойност" от останките на легендарния кораб "Сан Хосе Галеон", потънал през 1708 г., натоварен със злато, сребро и изумруди, чиято стойност се оценява на милиарди долари.

Министърът на културата Хуан Давид Кореа заяви пред АФП, че седем години след откриването на потъналия кораб край бреговете на Колумбия ще бъде изпратен подводен робот, който да извлече част от ценностите му.

"Между април и май роботът ще извади предмети от външната страна на галеона (вид кораб, използван от 16 до 18 век-бел.ред.), за да проучим ситуацията и да разберем какво можем да направим, така че да възстановим останалите съкровища", каза Кореа.

Операцията ще струва повече от 4,5 млн. долара, а роботът ще работи на дълбочина от 600 метра, за да извади предмети като керамика, парчета дърво и черупки, "без да променя или поврежда останките", обясни Кореа на борда на голям военен кораб.

"След три века, прекарани под водата, повечето предмети на борда са претърпели "физични и химични" промени и биха могли да се разпаднат, когато бъдат извадени от водата", посочи капитан Александра Чадид, изследовател от ВМС.

Мястото на експедицията се пази в тайна, за да се защити една от най-големите археологически находки в историята от злонамерени търсачи на съкровища.

Галеонът "Сан Хосе" е бил собственост на испанската корона, когато през 1708 г. е потопен от британския флот близо до Картахена. От 600-членния му екипаж оцеляват само няколко души.

Корабът се е връщал от Новия свят към двора на испанския крал Филип V, натоварен със съкровища като сандъци с изумруди и около 200 тона златни монети.

Преди Колумбия да обяви откритието през 2015 г., той отдавна е бил търсен от авантюристи.

Кой получава плячката?

Откриването на галеона предизвика война за това кой ще получи наградата от него.

Испания настоява, че наградата е нейна, тъй като е била на борда на испански кораб, докато боливийската нация Кхара Кхара твърди, че трябва да получи съкровищата, тъй като испанците са принудили хората от общността да добиват ценните метали.

Правителството на левия президент Густаво Петро, което е на власт от 2022 г., иска да използва собствените ресурси на страната, за да възстанови потъналия кораб и да гарантира, че той ще остане в Колумбия.

Идеята е "да престанем да смятаме, че имаме работа със съкровище, за което трябва да се борим, сякаш сме в колониални времена, с пиратите, които оспорват тези територии", заяви той.

Посланикът на Испания в Колумбия Хоакин де Аристеги има инструкции да предложи на Колумбия "двустранно споразумение" за защита на потъналия кораб.

Коренните жители на Боливия изразиха готовност да работят с правителството на Петро и поискаха да им бъдат върнати само няколко части от кораба.

"Не само заради символичната страна на въпроса, а повече заради духовния", каза лидерът на коренното население Самуел Флорес. "Искаме просто нашите предци да бъдат спокойни", допълни той.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай