Сряда,

Съдят за 150 млн. долара звезда в света на конспирациите

От: Иван Ангелов, сн. Ройтерс -
1074
Съдят за 150 млн. долара звезда в света на конспирациите
A
A
A

Роднините на убито при нападение в американското училище "Санди хук" дете съдят крайнодесния теоретик на конспирацията Алекс Джоунс за 150 милиона долара, защото отрекъл, че масовото убийство, при което загинаха 26 души, изобщо се е случило, съобщи Франс прес.

"Тук сме, за да се уверим, че Алекс Джоунс и неговото предприятие ще платят за безсрамните лъжи, които разпространиха", заяви Кайл Фарар, адвокат на Скарлет Люис и Нийл Хеслин, след 10 дни на съдебни заседания в Тексас. Двамата загубили 6-годишния си син, когато през 2012 г. нападател започна да стреля в началното училище Санди Хук в щата Кънектикът. Загинаха 20 деца и шест възрастни.

Алекс Джоунс е известна фигура от американската крайна десница и привърженик на теории на конспирацията. На своя сайт "Инфоуорс" той заяви, че клането не се е случило, а е постановка, създадена от противниците на огнестрелните оръжия.

Според родителите неговите лъжи са подтикнали читателите му към действие, от което той е спечелил милиони долари, а те са станали обект на тормоз. Няколко семейства заведоха дела срещу него, за да получат обезщетения.

В крайна сметка Джоунс призна публично, че убийството се е случило, но отказа да сътрудничи на съда. Съдии в Тексас и Кънектикът го осъдиха да изплати обезщетения на ищците, като оставиха на съдебните заседатели да определят размера им. Първият от двата процеса е делото в Тексас и съдебните заседатели започват да обсъждат делото днес сутринта.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com