Сблъсъците в Египет продължават, има нови жертви

Сблъсъците в Египет продължават, има нови жертви | StandartNews.com

Кайро. Десетки хиляди поддръжници на сваления от власт египетски президент Мохамед Мурси излязоха след петъчната молитва по улиците на Египет.

Най-малко шестима души са загинали при инциденти в Кайро и в северния град Исмаилия. Петима симпатизанти на сваления президент са били убити при сблъсъци със силите на реда в град Исмаилия, на западния бряг на Суецкия канал.

В столицата Кайро един полицай е загинал при нападение на въоръжени мъже срещу контролен пункт. На места силите за сигурност са използвали сълзотворен газ и гумени куршуми. Според свидетели в Кайро и други градове по време на демонстрациите са се чували изстрели.

Осем демонстранти са убити и в египетския град Дамиета, разположен на Средиземно море, при сблъсък със силите за сигурност. Сблъсъците са възникнали при разпръсването на демонстранти в подкрепа на ислямистите.

Пет души са убити, а седемдесет са ранени при сблъсъците между привържениците на Мурси и силите за сигурност във Фаюм. В същото време очевидци в Кайро твърдят, че телата на 13 души с огнестрелни рани са внесени в една от джамиите в града.

Междувременно, стотици привърженици на ислямисткото движение „Мюсюлмански братя" се опитват да влязат с щурм в административна сграда в Кайро. Сградата, разположена в района Гиза, е обхваната от огън. По данни на очевидци протестиращите замерят сградата с бутилки запалителна смес и притежават оръжие.

Движението в подкрепа на Мурси се разпространи извън границите на Египет. Стотици хора се събраха в големите градове на Пакистан, за да подкрепят сваления египетски президент. „Ние сме с Мурси" и „Защо САЩ подкрепят диктаторите в мюсюлманския свят" може да се прочете на транспарантите, издигнати от демонстрантите по време на шествие на ислямистката партия „Джамаат-е-Ислами" в Карачи.

Демонстрации се проведоха още в град Лахор и в провинция Хибер Пахтунква. За неделя е предвидено събиране и в столицата Исламабад. 

Стотици демонстранти в Судан също взеха участие в протест срещу насилието срещу поддръжници на Мохамед Мурси в Египет. Около 500 души, принадлежащи към различни ислямистки организации проведоха шествие в близост до президентския дворец в Хартум, носейки плакати на Мохамед Мурси и египетски знамена. „Ал Сиси е агент на Израел и САЩ", скандираха демонстрантите и призоваваха за намеса на Международния трибунал в Хага в Египет.

Такива демонстрации има още в Турция и Ерусалим, където поддръжници на ислямисткото движение „Хамас" изразиха солидарността си към ислямистите в Египет.

По последни данни броят на жертвите на сблъсъците в Кайро достига 50 души, съобщава РИА Новости.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай