Съветът на Европа осъди насилието в Турция

Меркел: Подходът на Турция е твърде жесток

Съветът на Европа осъди насилието в Турция | StandartNews.com

Страсбург. Генералният секретар на Съвета на Европа, Турбьорн Ягланд отправи остро предупреждение на Анкара заради полицейското насилие и използването на сълзотворен газ за разпръсване на демонстранти.

Турбьорн Ягланд предупреждава турското правителство да се съобразява с Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи; да проявява уважение към свободата за събиране на гражданите и да не допуска използването на несъразмерно голяма сила от полицията. Генералният секретар на Съвета на Европа напомня, че Европейският съд по правата на човека има редица решения във връзка с използването на сълзотворен газ, в т.ч. и за недопускане на неговата употреба в затворени помещения, дори и в болнични заведения.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че е шокирана от насилственото потушаване на протестите в големите турски градове, предаде АФП. Тя подчерта, че отговорът на турските власти на протестите е „твърде жесток".

"Има ужасяващи кадри, в които се вижда, че подходът е твърде жесток", каза Меркел пред телевизия RTL, коментирайки отразяването на разпръсването на демонстрации в Истанбул и Анкара в медиите.

Турската полиция вдигна блокадата от площад "Таксим". Преди това силите на реда премахнаха и палатките на протестиращите, предаде БНР.

Около 800 хиляди турски граждани участват в днешната стачка, която бе обявена като израз на подкрепа към антиправителствените демонстранти, предаде „Ал Джазира".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай