Саудитският крал раздаде подаръци за 32 млрд.

Саудитският крал раздаде подаръци за 32 млрд. | StandartNews.com

Новият крал на Саудитска Арабия Салман е раздал на редовите си поданици подаръци за над 32 млрд. долара, писа в. "Ню Йорк Таймс".

"В Саудитска Арабия сега е купон", обобщава Джон Сфакианакис, базираният в Рияд директор за Близкия изток на инвестиционната компания "Ашмор груп", който изчислява, че подаръците, раздадени от новия крал след неговата коронация, възлизат на сума, по-голяма от целия годишен бюджет на Нигерия. Откакто крал Салман се възкачи на трона на това богато арабско кралство миналия месец, той бързо пое контрол над нещата, като закри държавни органи и уволни министри. Никоя мярка обаче не предизвика такова вълнение, колкото гигантските суми, раздадени с указ на по-голямата част от населението. Сред тях бяха помощи за професионалните асоциации, литературните и спортните клубове; инвестиции във водоснабдителната и електроенергийната мрежа; и бонуси в размер на две месечни заплати за всички държавни служители, войниците, пенсионерите и студентите с държавни стипендии у дома и в чужбина. Някои частни компании последваха примера на краля с аналогични премии за саудитските си служители, наливайки още няколко милиарда долара в джобовете на населението. Част от държавните плащания ще бъдат преведени през следващи години, но по-голямата част от тези пари, включително бонусите, ще залеят саудитския пазар още този месец.

Около три милиона от 5,5-те милиона саудитци в трудоспособна възраст работят за държавата. Така че, поне засега, почти не се говори за нарушаването на човешките права или за политически реформи. Саудитците харчат. Някои си угодиха с нови мобилни телефони, дамски чанти и екскурзии в чужбина. Други си платиха дълговете, направиха дарения за благотворителни организации или купиха златни огърлици за своите майки. Някои мъже заделиха пари, за да сключат брак с първа, втора или трета съпруга. На един му станало така добре, че посипал новородения си син с банкноти. Новите парични потоци обаче идват на фона на промени и несигурност за кралството. Салман се възкачи на трона след кончината на крал Абдула и обяви бонусите като жест на добра воля към народа.

Но тъй като около 90 процента от държавните приходи идват от петрола, падането на световните цени ги намали с приблизително 20 процента, казва анализаторът Ракан Алшейх от "Джадуа инвестмънт".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай