Саудитска Арабия изрита жените от каталог

Рекламната книжка, която се разпространява в кралството, е различна от тези в другите страни

Саудитска Арабия изрита жените от каталог  | StandartNews.com

Саудитска Арабия заличи женските образи по страниците на каталога на шведския мебелен гигант „Икеа”. Така рекламната книжка, която се разпространява в кралството, се различава от всички останали в другите страни, съобщава шведският вестник "Метро". Изданието дава пример жената на една от снимките е заменена с изображение на мъж и е премахнато името на една от дизайнерките, работили за фирмата.

Говорителка на "Икеа" заяви, че компанията има ясна политика в областта на равноправието на половете и добави, че каталогът е подготвен от чужд франчайзър, който ръководи магазините на "Икеа" в Саудитска Арабия.

Шведският министър на търговията Ева Бьорлинг се въздържа да разкритикува пряко решението на "Икеа", но заяви за "Метро": "Не можеш да заличиш жените от действителността". Тя допълни, че тези снимки са поредният тъжен пример за това колко много още има да се прави за равноправието на половете в Саудитска Арабия".

В Саудитска Арабия на жените не им е позволено да гласуват и да шофират, макар че миналата година крал Абдула обяви реформа, която ще позволи от 2015 година жените да ходят до урните.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай