САЩ са обвинили в тероризъм рекорден брой лица през 2015 г.

САЩ са обвинили в тероризъм рекорден брой лица през 2015 г. | StandartNews.com

Министерството на правосъдието на САЩ е предявило обвинения в тероризъм на рекорден брой лица тази година. Това се обяснява с нарастващата заплаха от екстремистката групировка "Ислямска държава", опитваща се да разпространи идеологията си по цял свят, в това число и на американска територия, пише в. "Вашингтон пост", цитиран от ТАСС.

За последните 12 месеца са били дадени най-малко 60 души на съд в САЩ по обвинение в сътрудничество с ИД и други екстремистки групировки.

Федералното бюро за разследвания се занимава с подобни случаи на територията на всеки един от 50-те щата. Повече от 55 процента от лицата с повдигнати обвинения са на под 25 години. Една трета от тях нямат дори 21 години, което е много тревожно, отбелязва "Вашингтон пост".

Според заместник-главния прокурор Джон Карлин "тази демографска тенденция се отличава от това, което видяхме в случая с групировката Ал Каида". Американски експерти си обясняват явлението с активното използване от ИД на социалните мрежи за вербуване на нови симпатизанти, отбелязва изданието, цитирано от bTV.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай