САЩ обяви 10 съюзници за Сирия

САЩ обяви 10 съюзници за Сирия | StandartNews.com

Вашингтон. Белият дом разпространи декларация и списък със съюзниците за Сирия. В декларацията, подписана от десет държави, се казва, че доказателствата ясно сочат, че отговорник за използването на химически оръжия е правителството в Дамаск.

В нея се призовава за силна международна реакция, но не се споменава възможността за война. Държавите обаче подчертават, че използването на химическо оръжие е недопустимо и че не може да се чака за безкраен мирен процес. Декларацията критикува и липсата на решение от Съвета за сигурност на ООН и цитира данните на международната организация за милиони бездомни, бежанци и загинали вследствие на конфликта.

Въпреки че не е конкретна по отношение на евентуално нападение, това е първи документ, в който ясно се изброяват държавите, които са склонни на военна акция, неподкрепена от Съвета за сигурност и НАТО.

„Международното законодателство срещу използването на химически оръжия е универсално. Употребата им където и да било увеличава риска за сигурността на хората навсякъде. Без отговор, това увеличава риска от бъдещо използване на тези оръжия", пише в декларацията.

В нея се уточнява, че подписалите държави са настоявали за остра резолюция на Съвета за сигурност на ООН, но такава не се е случила, тъй като той е „парализиран от две години и половина".

„Светът не може да чака безкраен процес, който само може да доведе до увеличаване на страданието в Сирия и до нестабилност в региона. Разбирайки, че конфликтът в Сирия няма военно решение, потвърждаваме ангажимента си да търсим политическо решение, което да доведе до обединена и демократична Сирия", се казва още в декларацията.

Подписалите държави са:

Австралия
Канада
Франция
Италия
Япония
Южна Корея
Саудитска Арабия
Испания
Турция
Великобритания

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай